Ministar Kotromanović na sastanku ministara obrane EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/eu_22032012_c.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović po prvi je puta, u svojstvu aktivnog promatrača, sudjelovao na sastanku Vijeća za vanjske poslove koji se u formatu ministara obrane Europske unije održao u četvrtak 22. ožujka 2012. godine u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.


Sastanak je održan pod predsjedanjem Visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton uz prisustvo glavnog tajnika NATO-a Anders Fogh Rasmussena.  

Ministarski sastanak započeo je sjednicom Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije (European Defence Agency - EDA) na kojoj se raspravljalo o napretku u projektima udruživanja i dijeljenja (pooling and sharing) i usvojilo zaključke ministara o udruživanju i dijeljenju/razvoju vojnih sposobnosti i generiranju snaga za operacije (Council Conclusions on Pooling and Sharing of Military Capabilities). RH nije sudjelovala na sastanku Upravljačkog odbora jer nije članica EDA-e, međutim članice EU-a odobrile su da Hrvatska kao buduća članica, sudjeluje na predstojećim sastancima Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije.

Pored područja obrambenih sposobnosti tijekom sastanaka ministri su raspravili i trenutno stanje u okviru EU operacija uz Rog Afrike (ATALANTA i EUTM Somalija) te operacija EU-a na području jugoistočne Europe EUFOR Althea u BiH i EULEX na Kosovu.

U pogledu operacije ATALANTA pozdravljen je napredak u provedbi zadaća operacije te smanjeni opseg napada i uspješnosti piratskog djelovanja. Ministri su pozdravili i očekivano donošenje pravne Odluke Vijeća o produljenju mandata do prosinca 2014. godine te izmjene OPLAN-a i Pravila angažmana kojima se predviđa širenje područja operacije produljenje i proširenje mandata operacije. U pogledu djelovanja EU-a u obuci somalijskih snaga sigurnosti pozdravljen je postignuti napredak te uspješnost integriranosti polaznika obuke u somalijske sigurnosne snage. U pogledu operacija EU u BiH i Kosovu pozdravljen je napredak u okviru pregovora između Beograda i Prištine te ukupna postignuća operacija Althea.

Tijekom radnog radnog ručka raspravljalo se o izmjeni strateškog konteksta i utjecaju američkih strateških obrambenih smjernica na Europsku obranu i razvoj Zajedničke sigurnosne i obrambene politike.



Priopćenja