Ministar Kotromanović na neformalnom sastanku ministara obrane NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bruxelles_09102012_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjeluje 9. i 10 listopada 2012. godine na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO saveza u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Teme sastanka obuhvaćaju pregled napretka u implementaciji Paketa obrambenih sposobnosti prihvaćenih od strane šefova država i vlada na summitu u Chicagu, te rasprava o NATO operacijama – ISAF i KFOR. Očekuje se i usvajanje ažuriranih Smjernica za nuklearno planiranje i konzultacije, kao i rasprava o sposobnostima i načinu dostizanja istih u slijedećem razdoblju uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju.

Sastanak je započeo podnošenjem niza redovitih izvješća, kao što su izvješće o stanju reformi NATO-a, o obrambenoj transformaciji i napretku u sposobnostima, o stanju u proturaketnoj obrani NATO-a, te o stanju kibernetičke obrane NATO-a. Ministri obrane su također raspravljali o napretku u području izgradnje sposobnosti koristeći multinacionalnu suradnju kroz koncept Pametne obrane (Smart Defence). Rasprava se također vodila i o poboljšanju Procesa obrambenog planiranja NATO-a, čiji bi rezultati bili politički vidljiviji i relevantniji. To uključuje ne samo iznose koje nacije troše na obranu, nego i efekte tih ulaganja.

U sklopu slijedeće sjednice Skupine za nuklearno planiranje (NPG-Nuclear Planning Group) ministri obrane dali su daljnje smjernice vezano za nuklearno oružje u skladu s zaključcima iz Savezničkog postava za odvraćanje i obranu.

Tijekom radne večere vodila se otvorena rasprava o mogućnostima razvoja sposobnosti, snaga i struktura potrebnih Savezu u trenutku teške ekonomske krize. Želja je zadržati dostignutu razinu sposobnosti i interoperabilnosti postignutih u operacijama, prvenstveno u Afganistanu. Od ministara se očekuju smjernice kako izvršiti prioritizaciju obrambenih sredstava, kako onih koje se troše na nacionalnoj razini, tako i sredstava u okviru NATO-a. Kao jedan od elemenata, rasprava će se voditi i o NATO zajedničkom financiranju, te njegovom efikasnijem korištenju.

Drugog dana, 10. listopada, ministri se sastaju u formatu NATO članice plus zemlje davateljice snaga za KFOR. Naglasak će biti na pregledu trenutnih i budućih sigurnosnih izazova na Kosovu, te budući odnosi NATO-a i Kosovskih snaga sigurnosti jednom kad dostignu punu operativnu spremnost.

Ministarski sastanak će završiti zasjedanjem u formatu NATO članica plus zemlje davateljice snaga za operaciju ISAF. Sastanku će također nazočiti afganistanski ministar obrane, visoki predstavnici EU-a i UN-a za Afganistan. Očekuje se da će fokus rasprave biti na opcijama izvlačenja snaga i opreme iz Afganistana po završetku misije ISAF, tzv. Redeployment, kao i o novoj misiji. Post-2014 misija nije zamišljena kao borbena misija, nego misija gdje će NATO i njegovi partneri provoditi obuku, savjetovanje i asistiranje Afganistanskih snaga sigurnosti.

Po završetku ministarskog sastanka NATO članica, a u organizaciji Savezne Republike Njemačke kao vodeće zemlje, održat će se sastanak ministara obrane davateljica snaga u Regionalnom zapovjedništvu – Sjever (RC – North) misije ISAF. Očekuje se da će glavne teme sastanka biti međunarodni angažman tijekom 2013. i 2014. godine, te izvlačenja snaga i opreme iz Afganistana po završetku misije ISAF, tzv. Redeployment.



Priopćenja