Pomoćnik ministra Mihatov u službenom posjetu Francuskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-morh.jpg
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske | MORH

Pomoćnik ministra Petar Mihatov održao je u Parizu, sigurnosno-obrambene konzultacije s direktoricom za obrambenu politiku Ministarstva OS Francuske Republike Alice Guitton

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov održao je u srijedu, 21. studenog 2018., u Parizu, sigurnosno-obrambene konzultacije s direktoricom za obrambenu politiku Ministarstva Oružanih snaga Francuske Republike Alice Guitton, u sklopu službenog posjeta Francuskoj. 

Tijekom konzultacija, potvrđen je uzlazni trend bilateralnih odnosa, dodatno osnaženih nedavnim susretima na najvišoj političkoj razini. Također, dogovoreni su budući modaliteti obrambene suradnje na bilateralnoj razini, te u okviru EU i NATO-a.  Razmijenjeni su stavovi o predstojećem hrvatskom predsjedanju Vijećem EU 2020. godine, kao i o aktualnostima po pitanju daljnjeg razvoja obrambene dimenzije Europske unije i zajedničkim aktivnostima u okviru NATO-a.

Mihatov i Guitton razmijenili su mišljenja i o aktualnoj globalnoj sigurnosnoj situaciji s posebnim naglaskom na jugoistočnu Europu, pri čemu je obostrano izražena potreba održavanja vjerodostojne euroatlantske perspektive te pružanja poticaja daljnjem provođenju nužnih strukturnih reformi svakoj od zemalja regije. 

U sklopu posjeta Francuskoj, pomoćnik ministra Mihatov održao je predavanje na Francuskom institutu za međunarodne odnose (IFRI) na temu, Jugoistočna Europa – pogled iz Hrvatske'', kao i sastanke u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske na temu Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, sigurnosne situacije u Africi, kibernetičke sigurnosti te jugoistočne Europe.

Priopćenja