Ministar Buljević primio njemačkog veleposlanika u RH Thomasa Schultza

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/njemackivelep_02022016_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane RH Josip Buljević primio je danas, u utorak 2. veljače 2016., u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u RH Thomasa E. Schultza.

Tijekom susreta obostrano su potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi dviju država, te vrlo intenzivna i sadržajna višegodišnja suradnja na području obrane i sigurnosti. Ministar Buljević istaknuo je kako Savezna Republika Njemačka za Republiku Hrvatsku predstavlja važnog saveznika i partnera u NATO-u i EU s naglaskom na području doprinosa izgradnje europske i globalne sigurnosti te razvoja obrambenih sposobnosti i modernizacije oružanih snaga.

Tijekom razgovora ministar Buljević je upoznao veleposlanika Schultza s predstojećim prioritetima vezanim uz obrambeni resor istaknuvši kako je trenutni prioritet Vlade, pa tako i Ministarstva obrane, konsolidacija javnih financija i u tom kontekstu izrada proračuna za 2016 godinu.
 
Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja o perspektivi te konkretne mogućnosti za produbljivanje buduće obrambene suradnje, a posebno kroz nastavak sudjelovanja u operacijama i misijama u Afganistanu i Kosovu i suradnji u okviru borbe protiv terorizma i radikalizma. Poseban naglasak stavljen je i na obostrana očekivanjima od predstojećeg NATO summita u Varšavi. Također, naglašena je važnost zajedničkog djelovanja u jačanju stabilnosti Jugoistočne Europe kroz osnaživanje euroatlantske perspektive zemalja aspirantica za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Kao ključno područje djelovanja obje strane su istaknule doprinos izgradnji i razvoju institucionalnih kapaciteta država Jugoistočne Europe.

Ministar Buljević i veleposlanik Schultz pohvalili su vrlo kvalitetnu bilateralnu obrambenu suradnju, koja se provodi u velikom broju funkcionalnih područja na svim razinama te istaknuli kako se i dalje očekuje intenzivna suradnja kako u bilateralnom kontekstu tako i unutar NATO i EU inicijativa i projekata.

Ministar Buljević izrazio je zadovoljstvo procesom opremanja i modernizacije koji se odvija u suradnji sa SR Njemačkom.

Veleposlanik Thomas E. Schultz također je potvrdio predanost nastavku suradnje na području obrambenih sposobnosti i  zajedničkog djelovanja u suočavanju s aktualnim sigurnosnim izazovima.

Uz veleposlanika Schultza na sastanku je s njemačke strane sudjelovao vojni izaslanik SR Njemačke u RH pukovnik Janus Sebastian Kaschta.

    Ministar Buljević primio njemačkog veleposlanika Thomasa Schultza

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-primio-njemackog-veleposlanika-thomasa-schultza/njemackivelep_02022016_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-primio-njemackog-veleposlanika-thomasa-schultza/njemackivelep_02022016_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-primio-njemackog-veleposlanika-thomasa-schultza/njemackivelep_02022016_04.jpg


Priopćenja