Ministar Buljević na sastanku ministara obrane NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_m_15062016_v.jpg
Foto: NATO

Ministar obrane RH Josip Buljević sudjelovao je na dvodnevnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a, koji se održao 14. i 15. lipnja 2016. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Sastanak ministara održao se kao posljednji korak u kontekstu priprema za predstojeći samit NATO-a u Varšavi u srpnju ove godine, a teme su bile posvećene pripremama za ovaj događaj, na kojem će predsjednici država i vlada donijeti značajne odluke za budućnost Saveza.

U okviru prve sjednice ministri obrane su raspravljali o specifičnim pitanjima nuklearne politike u kontekstu aktualnog sigurnosnog okružja te odobrili preporuke u cilju snaženja NATO-ovog postava odvraćanja.
U nastavku, fokus je bio na temi odvraćanja i obrane, koja će ujedno predstavljati i jednu od glavnih tema samita u Varšavi. Ministri obrane donijeli su odluke o jačanju istočnog dijela  Saveza što se, kako se očekuje, ujedno biti i jedan od ključnih rezultata samita u Varšavi. Ministri su raspravljali i o drugim sastavnicama odvraćanja uključujući implementaciju RAP-a (Akcijski plan za spremnost Saveza), šire implikacije ruske nuklearne strategije za Savez, cyber obranu i otpornost te civilnu pripremljenost.

Tijekom radne večere ministri su razmijenili stajališta o praktičnim mjerama snaženja NATO – EU suradnje u svjetlu nadolazećeg NATO samita, posebice u području hibridnog ratovanja te projiciranja stabilnosti na granicama Saveza, pomorskoj sigurnosti te izgradnji kapaciteta partnerskih država.

U okviru sjednice Komisije NATO – Ukrajina ministri su raspravljali o napretku Ukrajine vezano uz razvoj okvira za reformu obrambenog i sigurnosnog sektora vođenog u bliskoj suradnji sa Savezom, a iskazana je i podrška za paket potpore za Ukrajinu, koji bi trebao biti potvrđen tijekom samita u Varšavi.

Sastanak ministara obrane završen je sjednicom tijekom koje je fokus bio na doprinosu Saveza u pogledu projiciranja stabilnosti izvan njegovih granica. Ministri su tom prilikom razmijenili stajališta o potpori NATO-a Iraku povodom zahtjeva iračke vlade o provedbi NATO obuke u Iraku i pružanju potpore zrakoplovima AWACS unutar Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države, razmotrili učinkovitost NATO aktivnosti u Egejskom moru i razmijenili stajališta o daljnjem djelovanju u pogledu misije Resolute Support u Afganistanu u 2017. godini.

U okviru ministarskog sastanka NATO-a održan je i sastanak njemačke Skupine za izgradnju obrambenih sposobnosti čija je članica i Republika Hrvatska, a koja okuplja 16 država članica NATO-a, u cilju unaprjeđivanja sposobnosti i snaga u sklopu navedene inicijative.

Na marginama sastanka ministara obrane NATO-a, ministar Buljević sastao se i s gruzijskom ministricom obrane Tinatin Khidasheli. Ministri su razmijenili mišljenja o očekivanjima s predstojećeg samita NATO-a u Varšavi, sigurnosnoj situaciji u Europi i europskom susjedstvu, te o mogućnostima jačanja bilateralne obrambene suradnje.





    Ministar Buljević na sastanku ministara obrane NATO-a

    Foto: NATO

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-na-sastanku-ministara-obrane-nato-a/nato_15062016_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-na-sastanku-ministara-obrane-nato-a/nato_15062016_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-na-sastanku-ministara-obrane-nato-a/nato_15062016_3.jpg


Priopćenja