Ministar Buljević na sastanku ministara obrane EU-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/eu_defence_19042016_v.jpg
Foto: europa.eu

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je 19. travnja 2016. na Vijeću za vanjske poslove u formatu ministara obrane EU-a u Luxembourgu.

Prvog dana održana je zajednička radna večera ministra vanjskih poslova i ministara obrane na kojem se raspravljalo o trenutnom stanju u Libiji. Na sastanku, tijekom kojeg se videovezom ministrima obratio i libijski predsjednik vlade Fazyez al-Sarraj, je pružena puna potpora libijskoj vladi nacionalnog jedinstva te potpunoj implementaciji Libijskog političkog sporazuma od 17. prosinca 2015. Također je dana puna potpora UN-ovoj misiji u Libiji (UNSMIL), te izražena spremnost EU-a o pružanju pomoći od 100 milijuna eura koja bi se u suradnji s libijskom vladom i UNSMIL-om investirala u razna područja. Ministri obrane su također usvojili zaključke o Libiji, koji između ostalog predviđaju moguću pomoć libijskim vlastima u vidu  jačanja kapaciteta za borbu protiv krijumčara migranata, kroz na primjer, moguće izgradnje kapaciteta libijske Obalne straže.

Drugog dana, prije početka Vijeća u formatu ministara obrane, ministar Buljević je sudjelovao na sastanku Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije (EDA). Tijekom ove sjednice EDA je izvijestila o napretku u programima suradnje, implikacijama hibridnog ratovanja na razvoj sposobnosti, političkom okviru za dugoročnu obrambenu suradnju, te o europskoj strateškoj autonomiji u području obrambene industrije.  

U svojem je obraćanju ministar Buljević naglasio važnost razvoja i jačanja malih i srednjih poduzeća, osobito iz perspektive malih država članica. Govoreći o jačanju strateške autonomije napomenuo ja da je suradnja s državama članicama ključna za očuvanje i jačanje strateške autonomije u području obrane, ali je istaknuo i važnost neometane suradnje sa saveznicima koji nisu članice EU-a.

Na prvom dijelu sastanka Vijeća, ministri obrane EU-a raspravljali su o hibridnim prijetnjama. Uz nazočnost visoke predstavnice i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini na sastanku je sudjelovao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Visoka predstavnica Mogherini i povjerenica Bienkowska predstavile su Zajedničku komunikacija VP i EK o suočavanju s hibridnim prijetnjama koja treba razviti model i postupke za jačanje otpornosti država na hibridne prijetnje. U sklopu ove sjednice ministri obrane su usvojili zaključke kojim pozivaju na mobilizaciju svih EU instrumenata kako bi se oduprli tim prijetnjama.

Govoreći o hibridnim prijetnjama, ministar Buljević je istaknuo kako države članice već imaju dovoljno instrumenata za borbu protiv hibridnih prijetnji, no trebamo razviti okvir za snažniju, koherentnu i sveobuhvatnu primjenu tih instrumenata. Pri tome trebamo razvijati suradnju s drugim međunarodnim organizacijama, ponajprije NATO-om.
Drugi dio sastanka bio je posvećen Izgradnji sposobnosti u potpori sigurnosti i razvoja, a visoka predstavnica Mogherini je predstavila najnovije informacije o strateškom okviru za reforme sigurnosnog sektora. Cilj Izgradnje sposobnosti je osmisliti način kako pomoći partnerima i trećim državama da djeluju kao promicatelji sigurnosti i stabilnosti u lokalnim okvirima.

Ministri obrane su na sastanku također bili informirani o statusu razvoja Europske globalne strategije, kao i o namjeri Europske unije da i nadalje nastavi davati doprinos stabilnosti i sigurnosti Afganistana, uključujući i potporu civilnoj policiji poslije 2016. godine.



Priopćenja