Ministar Buljević na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo_eu_27092016_v.jpg
Foto: eu2016.sk

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je 26. i 27. rujna 2016. na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a u Bratislavi.

Na sastanku se raspravljalo o implementaciji Europske globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku i Europskom akcijskom planu za obranu, suradnji EU-NATO u kontekstu Zajedničke izjave potpisane u Varšavi 8. srpnja 2016., te o operacijama i misijama koje se provode u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, s posebnim naglaskom na područje Sahela i Libije.

Sastankom je predsjedala Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini, koja je u svom uvodnom obraćanju naglasila važnost suradnje institucija EU i država članica kako bi se zajedničkim naporima što uspješnije ostvarili zajednički ciljevi.

U okviru prve teme raspravljalo se o napretku implementacije Europske globalne strategije i mehanizmima koji definiraju mjere i rokove za njezino ostvarenje, uključujući Mapu puta, nedavno usuglašeni Plan iz Bratislave, Implementacijski plan za sigurnost i obranu te Europski akcijski plan za obranu. Do kraja godine očekuje se nastavak intenzivnih konzultacija s državama članicama kako bi se usuglasili navedeni planovi i utvrdili rokovi za njihovu provedbu. Ministar Buljević u svojem je obraćanju naglasio nužnost ulaganja daljnjih napora u provedbu Globalne strategije Europske unije, utvrđivanjem odgovarajućih mjera i realnih rokova za njihovu provedbu, pri čemu je posebno istaknuo rad na Implementacijskom planu za sigurnost i obranu te Europskom akcijskom planu za obranu. Također je naglasio kako je temelj ovih dokumenata njihova međusobna usklađenost, kao i usklađenost s pristupom NATO-a, kao ključnog strateškog partnera EU.

Tema druge tematske sjednice bila je suradnja EU-NATO s naglaskom na Zajedničku izjavu iz Varšave od 8. srpnja 2016. Raspravljalo se o mjerama i aktivnostima u svrhu jačanja suradnje u području hibridnih prijetnji, terorizma, kibernetičke obrane, ilegalnih migracija te suradnje na Sredozemlju. Na sjednici je sudjelovao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je najavio daljnje korake u kontekstu ključnih poruka iz Varšave te je najavio kako će se konkretne mjere predstaviti u prosincu. Govoreći o jačanju suradnje EU-NATO, ministar Buljević istaknuo je važnost komplementarnosti tih dviju organizacija, čije je zajedničko djelovanje danas potrebnije više nego ikad.
"Potreba za osnaživanjem suradnje proizlazi iz rastućih sigurnosnih prijetnji koje su kao takve zajednički prepoznate te je sada od ključne važnosti razviti i usuglasiti mehanizme kojima će se na odgovarajući način djelovati u svrhu podrške stabilnosti i razvoju", rekao je ministar Buljević.

Treća sjednica organizirana je u formatu radnog ručka na temu misije i operacije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Naglasak je bio na regiji SAHEL te stanju u Libiji, pri čemu se najviše razgovaralo o provedbi pomorske operacije EUNAVFOR Sophia i njezinom proširenom mandatu. Europska unija ulaže velike napore u jačanje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike te nastoji, prilagodbom postojećih i razvojem novih mehanizama, pronaći odgovarajuće načine odgovora na krizne situacije, kako u Europi tako i u njezinom neposrednom susjedstvu. Ministar Buljević podržao je napore EU u nastojanjima za osnaživanjem njezine sigurnosne i obrambene komponente te jačanje uloge i kredibiliteta EU kao globalnog aktera općenito. U svom obraćanju, ministar je naglasio važnost koju operacija EU NAVFOR Sophia ima u kontekstu ilegalnih migracija, kako za neposredno zahvaćene zemlje, tako i za cijelu Europu. Naglasio je kako su solidarnost, zajedničko djelovanje i suradnja na svim razinama ključni za uspjeh ove i drugih EU operacija, kao i za njihov dugoročni doprinos miru i stabilnosti.

    Ministar Buljević na neformalnom sastanku EU-a

    Foto: eu2016.sk

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-na-neformalnom-sastanku-eu-a/mo_eu_27092016_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-na-neformalnom-sastanku-eu-a/mo_eu_27092016_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-na-neformalnom-sastanku-eu-a/mo_eu_27092016_03.jpg


Priopćenja