Ministar Božinović i admiral Locklear o suradnji sa hrvatskim brodogradilištima

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/locker_mo_12092011_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović susreo se u ponedjeljak, 12. rujna sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva združenih snaga Napulj i zapovjednikom Mornaričkih snaga SAD-a za Europu i Afriku, admiralom Samuelom J. Locklearom.

U izjavi za medije, po završetku sastanka, najavljen je početak suradnje koja se odnosi na korištenje kapaciteta hrvatskih brodogradilišta, konkretno brodogradilišta „Viktor Lenac“ iz Rijeke, oko održavanja i remonta zapovjednog broda 6. flote" Ratne mornarice SAD-a „USS Mount Whitney“, koji djeluje u sklopu Američkih snaga za Europu, a koji će biti održavan i servisiran u navedenom brodogradilištu. „Siguran sam da će hrvatska brodogradnja i hrvatski brodograditelji koji imaju veliku tradiciju i znanje iskoristiti ovu priliku. Ovaj posao u vrijednosti 6,5 milijuna eura vidim kao početak plodonosne i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i hrvatskih brodogradilišta s jedne i Sjedinjenih Američkih Država i njihovih Oružanih snaga s druge strane,“ rekao je u izjavi za medije ministar Božinović. Ministar je istaknuo i kako je ovo samo jedno od brojnih područja suradnje koje Hrvatska ima s NATO savezom, naglasivši i doprinos koji Republika Hrvatska zajedno sa ostalim članicama NATO saveza daje u NATO operacijama, konkretno u operaciji „Unified Protector“ u Libiji i KFOR na Kosovu. „Operacija u Libiji pokazala je kako je NATO sposoban izvesti uspješnu akciju u kojoj su spašene desetine tisuća civila; iako ta operacija još nije završena već sada se može reći da  jedna tiranska vladavina koja je činila zlodjela vlastitim građanima, to više neće biti u poziciji činiti“, rekao je Božinović.

Admiral Locklear, kojemu je ovo prvi službeni posjet Republici Hrvatskoj, u svom je obraćanju posebno naglasio doprinos koji Republika Hrvatska i Oružane snage RH daju u ispunjavanju ciljeva NATO saveza, ocijenivši ga izvanrednim. Također zahvalio se i svim pripadnicima OS RH koji  sudjeluju u brojnim mirovnim misijama i operacijama diljem svijeta, kao i njihovim obiteljima na potpori koju im daju.

Govoreći o početku suradnje sa hrvatskim brodogradilištem „Viktor Lenac“ iz Rijeke oko održavanja i servisiranja broda „USS Mount Whitney“, admiral Locklear je istaknuo kako je upravo brodogradilište „Viktor Lenac“ izabrano na natječaju između nekoliko ponuđača u Europi, a zahvaljujući svom iskustvu, sposobnosti, transparentnosti i fleksibilnosti i vrijednosti ponude. „Nadam se kako će upravo ovaj posao pružiti pozitivan primjer za ostala hrvatska brodogradilišta u pružanju usluga održavanja i servisiranja američkih brodova“, istaknuo je admiral Locklear.

Američki ratni brod „USS Mount Whitney“ jedan je od ukupno 2 zapovjedna broda („flags ship“) Američke ratne mornarice i predstavlja svojevrsni mornarički stožer na vodi. Sam brod dužine je 195 metara, širine 33 metra, gaza 9 metara, razvija brzinu od 16 čvorova, a čini ga posada od 300-tinjak mornara i civila.

Porinut je 1971. godine, ima autonomiju na moru od 90 dana, te također sposobnost potpore i evakuacije za 3000 osoba.

(Više informacija o brodu na http://www.mtwhitney.navy.mil )


    Susret ministra Božinovića s admiralom Locklearom

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-admiralom-locklearom/locker_mo_12092011_0001.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-admiralom-locklearom/locker_mo_12092011_0002.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-admiralom-locklearom/locker_mo_12092011_0003.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-admiralom-locklearom/locker_mo_12092011_0004.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-admiralom-locklearom/locker_mo_12092011_0005.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-admiralom-locklearom/locker_mo_12092011_0006.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/susret-ministra-boinovia-s-admiralom-locklearom/locker_mo_12092011_0007.jpg


Priopćenja