Ministar Božinović u posjetu OSMVO u Rakitju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/rakitje_0932_v.jpg

Ministar obrane RH Davor Božinović posjetio je danas, 26. siječnja 2011. Obučno središte za međunarodne vojne operacije (OSMVO) u Rakitju gdje se upoznao s aktivnostima OSMVO-a vezanim uz obuku pripadnika OS RH za međunarodne vojne operacije.


Središte za međunarodne vojne operacije (MVO) ustrojeno je 2001. godine kao pristožerna postrojba koja je, pored obuke, imala i mjerodavnosti u odabiru, pripremi, opremanju i praćenju sudionika međunarodnih vojnih operacija.
Središte za MVO je u studenom 2007. godine reorganizirano i preimenovano u Obučno središte za međunarodne vojne operacije (OSMVO), s osnovnom zadaćom razvijanja i provođenja obuke pojedinaca, timova i postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske za međunarodne vojne operacije i pružanja stručne pomoći postrojbama u provedbi obuke za međunarodne vojne operacije i sudjelovanja u ocjenjivanju njihove obučenosti.
Budući je Hrvatska kopnena vojska (HKoV) temeljna grana Oružanih snaga RH davatelj snaga za međunarodne vojne operacije, Obučno središte za MVO postalo je sastavni dio zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran krsto Frankopan“ HKoV-a.
Svi tečajevi u OSMVO provode se sukladno UN, NATO i EU standardima/modulima, na engleskom jeziku. Do sada je Središte razvilo i uspješno provodi osam tečajeva, od čega su do sada tri tečaja  prijavljena u EAPWP, a za još nekoliko njih postupak je u tijeku. Osim raznih tečajeva Središte za MVO provodi i preduputnu obuku za časnike i dočasnike Oružanih snaga RH, sudionike mirovnih UN i NATO misija. U Središtu je obučeno više od 1000 vojnika, dočasnika i časnika oružanih snaga, među kojima i 120 pripadnika stranih oružanih snaga iz 36 zemalja diljem svijeta.
{phocagallery view=category|categoryid=519|limitstart=0|displaydownload=1| detail=4|enableswitch=1}



Priopćenja