Susret ministra Božinovića s poljskim ministrom Klichom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bozinovic-klich-01-20110211_v.jpg

Ministar obrane RH Davor Božinović primio je danas, 11. veljače 2011. godine, u službeni posjet izaslanstvo Ministarstva narodne obrane Republike Poljske predvođeno ministrom Bogdanom Klichom.


Na radnom sastanku ministri obrane Hrvatske i Poljske razgovarali su o dosadašnjoj bilateralnoj suradnji na području obrane, doprinosu dviju zemalja u međunarodnim mirovnim operacijama, te o sigurnosnom stanju u regiji. Dugogodišnja suradnja Hrvatske i Poljske ocijenjena je iznimno uspješnom i intenzivnom, posebice suradnja vojnih policija unutar Multinacionalne bojne vojne policije koju predvodi Poljska.

U izjavi za medije ministar Božinović istaknuo je kako je zadovoljan dosadašnjom suradnjom naglasivši da je Poljska oduvijek podržavala Hrvatsku u njezinom ulasku u NATO, kao i hrvatski put u Europsku uniju. „Poljska će u drugoj polovici ove godine predsjedati EU-om za čijeg će predsjedanja, nadam se, Hrvatska potpisati predpristupni ugovor s EU-om“, rekao je ministar Božinović. Naglasio je kako se na sastanku razgovaralo o bilateralnoj suradnji na području obrane vezane za članstvo u NATO-u i suradnji na jačanju zajedničke europske sigurnosne politike u kojoj Hrvatska ima svoj aktivan doprinos sudjelovanjem u mirovnim misijama. Također, razgovaralo se o zajedničkom sudjelovanju u mirovnoj misiji u Čadu i o razvoju borbenih skupina EU. „Što se tiče NATO-a, razgovarali smo o zaključcima Lisabonskog summita i o aktivnostima vezanim za reformu Saveza, te o najvažnijoj zajedničkoj aktivnosti dviju zemalja na terenu, a to je sudjelovanje pripadnika oružanih snaga u misiji ISAF u Afganistanu gdje je Poljska među najvećim davateljicama snaga, dok Hrvatska u misiji ISAF sudjeluje sa do 350 pripadnika OS RH“, rekao je ministar Božinović.

Također, istaknuo je da su se na sastanku osvrnuli i na suradnju na području obrambene industrije, osobito na proizvodnju naoružanja i vojne opreme naglasivši kako će se ove godine održati dva važna sajma i to jedan u Splitu, a drugi u Poljskoj. „To je velika šansa za predstavljanje proizvođača vojne opreme“, rekao je ministar Božinović dodavši kako na području obrambene industrije postoje brojne mogućnosti za suradnju. „Odredili smo radne skupine koje će razmotriti sve oblike suradnje na ovom području koja bi se mogla plasirati na tržišta trećih zemalja i izvan Europe“, zaključio je ministar Božinović.

Poljski ministar obrane Klich rekao je kako mu je iznimno drago da može potvrditi dosadašnju uspješnu suradnju s Hrvatskom obzirom da je Hrvatska postala poljski saveznik u NATO-u. „Siguran sam da Poljska i Hrvatska imaju sličan pristup obrambenim i sigurnosnim izazovima te da postoji široki raspon za suradnju naših dviju zemalja posebno na području vojne industrije“, rekao je poljski ministar Klich. Naglasio je da je ovo bitno vrijeme za obje zemlje obzirom da se u ovom trenutku implementiraju zaključci usvojeni na Lisabonskom summitu. Također, rekao je kako Poljska podupire ulazak Hrvatske u EU, te da se nada da će Hrvatska uspješno završiti pregovore za ulazak u EU.

 

{phocagallery view=category|categoryid=535|limitstart=0|displaydownload=1| detail=4|enableswitch=1}



Priopćenja