Ministar Božinović otvorio izložbu fotografija u Varaždinu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vz_07042011v.jpg

Ministar obrane RH, Davor Božinović, u varaždinskoj je Palači Hercer, 7. travnja 2011. otvorio izložbu fotografija “Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira”. Svečanosti otvorenja izložbe prisustvovali su Veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, David Blunt; predstavnici grada Varaždina i Varaždinske županije te brojni drugi gosti.

Izložba je organizirana u suradnji Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Veleposlanstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, te uz podršku Grada Varaždina i Varaždinske županije, a njen postav obuhvaća trideset fotografija snimljenih u međunarodnim mirovnim operacijama i misijama u kojima sudjeluju pripadnici hrvatskih i britanskih oružanih snaga. Na odabranim i izloženim fotografijama, koje su prije Varaždina bile predstavljene u Splitu (rujan 2009.) i Zagrebu (siječanj 2010.), tako su zabilježeni kadrovi iz misija ISAF u Afganistanu, MINURCAT  u Čadu,  OP TELIC u Iraku, i dr.

Autori britanskih fotografija su britanski vojni fotografi, dok hrvatsku stranu predstavlja Tomislav Brandt,  fotograf Hrvatskih vojnih glasila i djelatnik MORH-a čije su fotografije, do sada, objavljene u dvjema monografijama. Prizori Afganistana i Čada zabilježeni Brandtovim objektivom predstavljaju primjer vrhunskog sljubljivanja novinarsko-dokumentarnih i estetsko-umjetničkih načela. Otvarajući izložbu i čestitajući autorima na uloženom trudu i ostvarenim impozantnim rezultatima, ministar Božinović je rekao: “Ova, varaždinska izložba, samo je jedan od dokaza kako se iz dokumentarne fotografije, vrlo često, dogodi umjetnost. Gledajući ove zapise, svjedoci smo te tvrdnje”, rekao je Božinović te naglasio “Ova izložba pokazuje snagu i čvrstinu britansko-hrvatskog savezništva, istinsku suradnju i prijateljstvo. To je savezništvo koje je započelo tijekom Drugog svjetskog rata, nastavljeno je i iskazano mnogo puta u suvremenoj hrvatskoj povijesti tijekom obrane i izgradnje demokratske hrvatske države, a snaga tog savezništva došla je do izražaja i u misiji ISAF u Afganistanu.”

Obraćajući se okupljenima, Veleposlanik David Blunt izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne suradnje u organizaciji izložbe, i naglasio je uspješnu suradnju pripadnika britanskih i hrvatskih oružanih snaga u mirovnim misijama te je zaključio „Oružane snage Hrvatske imaju puno razloga da budu ponosne na sve ono što su postigle u zadnjih dvadeset godina“.  

Izložba fotografija “Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira” biti će u Varaždinu do 20. travnja, a njeno je razgledavanje moguće u radno vrijeme Palače Hercer.

  Ministar obrane otvorio izložbu fotografija u Varaždinu

 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_01.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_02.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_06.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_07.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_08.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_09.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_10.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_11.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_12.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_13.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_03.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_04.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-otvorio-izlobu-fotografija-u-varadinu/vz_20110407_05.jpg


Priopćenja