Ministar Božinović na Konferenciji o energetskoj sigurnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_27052011_v.jpg

Ministar obrane RH Davor Božinović sudjelovao je danas, u petak, 27. svibnja 2011. u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik" na međunarodnoj konferenciji „Sigurnosne prijetnje u nastajanju: Perspektive za energetsku sigurnost u jugoistočnoj Europi“ (Emerging Security Challenges: Prospects for Energy Security in South-Eastern Europe). Riječ je o konferenciji koja se održava 26. i 27. svibnja u Zagrebu, a u organizaciji Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te uz suorganizaciju NATO-ove Uprave za nove sigurnosne izazove (Energy Security Section, Emerging Security Challenges Division).

Također, na Konferenciji je nazočio i zamjenik pomoćnika Glavnog tajnika NATO saveza za rastuće sigurnosne izazove Jamie Shea.koji je održao uvodno izlaganje.

Na Konferenciji se sudionicima obratio ministar obrane Davor Božinović koji je tom prigodom ukazao na značaj dostupnosti energije i stabilnosti opskrbe te na potrebu promjene naših stavova i ponašanja u pogledu načina na koji trošimo energiju jer tu leži znatan potencijal u poboljšanju energetske učinkovitosti u javnom, komercijalnom i privatnom području potrošnje energije. Govoreći o energetskoj situaciji u regiji ministar Božinović je rekao da su sukobi i nestabilnosti u Jugoistočnoj Europi oslabili mogućnosti rješavanja pitanja opskrbe energijom, te da je on nakon godina stagnacije oprezni optimist u pogledu mogućnosti za jačanje energetske sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, osiguravajući da države regije udruže napore u jačanju poticajne klime za investitore i promicanja euroatlantskih integracija.

Osnovna je namjena Konferencije raspraviti o rastućim sigurnosnim izazovima, posebno energetskim izazovima i njihovom utjecaju na sigurnost u globalnom smislu i u regionalnom kontekstu. Na konferenciji sudjeluje 76 sudionika iz država članica NATO-a i država partnera NATO-a (članice Euro-atlantskog partnerskog vijeća, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative za suradnju) te nacionalnih državnih tijela, kao i predstavnika iz područja Jugoistočne Europe. U tri panela razmatraju se teme vezane uz posljedice i utjecaj energetske sigurnosti na sigurnosno okružje, zatim Razvoj i perspektiva za sigurnosni sektor; fosilna goriva, nekonvencionalni i obnovljivi izvori energije. Treći se panel bavi pristupom država jugoistočne Europe prema energetskoj sigurnosti; regionalne ugroze; mogućnost za multilateralnu suradnju.

    Ministar Božinović na Konferenciji o energetskoj sigurnosti

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-na-konferenciji-o-energetskoj-sigurnosti/nato_27052011_10.jpg


Priopćenja