Ministar Božinović o ulozi NATO-a o daljnjoj stabilizaciji u istočnoj Europi

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/varsava_17032011_v.jpg

O ulozi NATO-a o daljnjoj stabilizaciji u istočnoj Europi na IV. Forumu o euroatlanskoj sigurnosti u Varšavi govorio je danas, u četvrtak 17. ožujka 2011. ministar obrane Davor Božinović.

Forum „NATO – nakon implementacije novog strateškog koncepta“ otvorili su danas poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Organizator Foruma koji je okupio sedam ministara obrana Srednje Europe, te dvjestotinjak drugih dužnosnika i predstavnika stručne i akademske zajednice bili su Institut strateških studija iz Krakova, NATO, Ministarstvo vanjskih poslova Poljske, Institut međunarodnih odnosa Sveučilišta u Varšavi, te zaklada Konrad Adenauer.

U svom izlaganju ministar obrane Davor Božinović pozdravio je glavne zaključke prošlog Summita NATO-a u Lisabonu, te istaknuo značaj održavanja momentuma u njihovoj implementaciji. Božinović je rekao kako ćemo u tom kontekstu u budućnosti više raditi zajedno i na efikasniji način koristiti ograničene obrambene resurse. Božinović je naglasio ulogu NATO Saveza u stabilizaciji i integraciji jugoistočne Europe u euroatlanske integracije. U tom smislu je dodao i kako Hrvatska snažno podupire napore Saveza u regiji jugoistočne Europe, pri čemu je zaključio kako je sigurnost u jugoistočnoj Europi snažno povezana i neodvojiva od sigurnosti euroatlanskog područja u cjelini.

Glavni tajnik NATO-a Rasmussen u svojem obraćanju je naglasio kako multinacionalna suradnja nije više pitanje izbora već nužnost, i kako NATO i njegove članice moraju raditi više kroz načelo zajedničke suradnje uz ograničene resurse. Pritom je istaknuo kako su bolje obrambene sposobnosti, jače partnerstvo između država te jača suradnja Europske Unije i NATO-a prioriteti u narednom razdoblju. Odgovarajući na upite tijekom Foruma Rasmussen je rekao kako reforma NATO Saveza ide dobro, te kako se očekuje na idućem sastanku ministara obrana usvajanje teritorijalnog rasporeda zapovjedništava, reforma agencija i reforma samog središta NATO-a.

Što se tiče Libije, Rasmussen je ponovio kako NATO ne namjerava vojno intervenirati u toj zemlji, međutim, razrađuje sve potrebne planove. Pritom je dodao kako će svaki eventualni potez NATO-a biti uvjetovan sa tri temeljna principa: jasnom izraženom potrebom za takvim koracima, snažnom potporom zemalja iz te regije te autorizacijom od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

 

    Ministar obrane u Varšavi o ulozi NATO-a u istočnoj Europi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_016.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_018.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_020.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_023.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_025.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_027.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_031.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_037.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_039.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_041.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_043.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/iv-forumu-o-euroatlanskoj-sigurnosti-u-varavi/varsava_17032011_.jpg


Priopćenja