Ministar Banožić sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde SAD-a generalom zbora Danielom Hokansonom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/11/01-1024x683.jpg
Ministar Banožić sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde SAD-a generalom zbora Danielom Hokansonom | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Banožić i general Hokanson istaknuli su uspješnu višegodišnju suradnju Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote koja traje već 25 godina

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u petak, 5. studenoga 2021., u Ministarstvu obrane sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država generalom zbora Danielom Hokansonom koji se nalazi u trodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sastanku su nazočili privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Mark Fleming, vojni izaslanik u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj brigadir Matt Denny, član radne skupine za aktivnosti s vodećim dužnosnicima Saveznog ureda Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država dr. John Finney i drugi tajnik u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Cameron Millard. Uz ministra Banožića bili su ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec i načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera brigadna generalica Gordana Garašić.

Na sastanku je potvrđena izvrsna suradnja dviju zemalja koja se odvija u gotovo svim područjima, od školovanja pripadnika Oružanih snaga RH, opremanja, modernizacije, suradnje u područjima misija i operacija, organizaciji zajedničkih vojnih vježbi, obuka kao i kroz razne humanitarne aktivnosti i donacije.

Ministar Banožić i general Hokanson razgovarali su o dosadašnjoj bilateralnoj obrambenoj suradnji s naglaskom na uspješnu višegodišnju suradnju Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote koja traje od 1996. godine. Također razmijenili su stavove o sigurnosno političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi te istaknuli važnost mira i stabilnosti na tom području.

“Sjedinjene Američke Države su naš najvažniji partner u području obrane i uvijek nam je drago ugostiti visoke vojne dužnosnike u Hrvatskoj” istaknuo je ministar Banožić te naglasio da je riječ o suradnji koja je primjer dugotrajnog i uspješnog partnerstva.

Osvrnuvši se na brojne američke donacije i vojno-tehničku suradnju, ministar je istaknuo: “Zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Državama na doprinosu u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Ponosni smo na našu 25-godišnju vrlo uspješnu suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote koja ima značajnu ulogu u razvoju Oružanih snaga RH te izravno podupire ispunjenje ciljeva NATO-a.”

General Hokanson zahvalio je ministru na prijemu i istaknuo kako mu je ovo prvi posjet Hrvatskoj. “I ovim sastankom potvrđena je zajednička opredijeljenost i savezništvo u doprinosu globalnoj sigurnosti. Hrvatska vojska je to godinama potvrđivala u NATO operaciji i misiji u Afganistanu gdje je tijekom sedamnaest godina svoje prisutnosti imala važnu ulogu u NATO snagama. Hvala vam na tome”, istaknuo je general Hokanson.

Objava Ministar Banožić sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde SAD-a generalom zbora Danielom Hokansonom pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51656816583_c90a4f7786_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51655780597_4640c12001_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51656816518_04ca13e357_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51656594086_983e2e10f8_o.jpg


Priopćenja