Ministar Banožić s predstavnicima medija obišao objekt „Vukovar“ na Črnomercu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/06/dsc_8371-1024x684.jpg
Ministar Banožić s predstavnicima medija obišao je smještajni objekt „Vukovar“ na Hrvatskom vojnom učilištu | Foto: MORH/ M. Čobanović

Skromnim nacionalnim sredstvima bavimo se modernizacijom i podizanjem standarda života pripadnika HV-a. Zbog svega toga, nije mi drago čuti kada se pobjednička Hrvatska vojska i ono što za nju radimo i stvaramo prikazuje kao luksuz, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić s predstavnicima medija obišao je u petak, 26. lipnja 2021. godine smještajni objekt „Vukovar“ na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu. Tom je prigodom, ministar obrane predstavnike medija upoznao sa samim tijekom projekta izgradnje i najavio kako će objekt biti završen u jesen ove godine.

„Cijeli projekt bit će završen u jesen ove godine i upravo na ovaj način, započet ćemo novu akademsku godinu. Ukupna vrijednost ovog objekta je 61 milijun kuna sa PDV-om, a sastoji se od 15 katova. Mi se nalazimo upravo na ovom 15. katu o kojem se puno pisalo u medijima ovih dana. Riječ je dakle o wellness centru koji je velik svega 17 kvadrata, a sastoji se od dvije tuš kabine, dva sanitarna čvora i jedne male saune te izvoda za instalacije gdje je trebao biti predmetni jacuzzi“, objasnio je ministar i dodao kako je odlučio da se ugradnje predmetnog jacuzzija odustane.

„Hrvatska vojska je skromna vojska, naši vojnici su ponosni i skromni. Skromnim nacionalnim sredstvima bavimo se modernizacijom i opremanjem te podizanjem standarda života i rada pripadnika Hrvatske vojske i od toga nikada nećemo odustati. Zbog svega toga, nije mi drago čuti i vidjeti kada se pobjednička Hrvatska vojska i ono što za nju radimo i stvaramo prikazuje kao neka vrsta luksuza. Vjerujem kako cijela modernizacija i opremanje moraju biti vođeni postojećim standardima te kako neke stvari naši vojnici uistinu zaslužuju“, poručuje ministar obrane.

Podsjetimo, ugovor za izradu projektne građevinske dokumentacije potpisan je 2014. godine. Temeljni ugovor za gradnju smještajnog objekta „Vukovar“ iz 2016. godine je iznosio 47,35 milijuna kuna sa PDV-om. Na njega su potpisana tri aneksa ugovora. Prvi aneks potpisan je 2019. godine, vrijednost je povećana za 7,64 milijuna kuna zbog povećanja cijena materijala i usluga na tržištu. Drugi aneks je potpisan 2020. godine, bez povećanja vrijednosti, a s njim su produženi rokovi izgradnje. Treći aneks koji je potpisan 2021. je sklopljen u svrhu priznavanja plaćanja više radnji, naknadnih i vantroškovničkih radova, koji su se morali izvesti tijekom gradnje, a koji nisu mogli biti predviđeni u fazi projektiranja, niti su bili sastavni dio prvog temeljnog ugovora. Vrijednost trećeg aneksa ugovora je 5,58 milijuna kuna. Slijedom navedenog, ukupna vrijednost radova iznosi 60.588.243 kune s PDV-om koja je potvrđena i potpisivanjem zapisnika o konačnom obračunu od strane svih sudionika gradnje (naručitelj, stručni nadzor i izvođač radova) čime je za MORH zatvoren cijeli projekt gradnje.

Objava Ministar Banožić s predstavnicima medija obišao objekt „Vukovar“ na Črnomercu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja