Ministar Banožić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/09/2022-09-20-mo-sl-1024x683.jpg
Ministar Banožić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije| Foto: MORH/ J. Kopi

Na sastanku je potvrđena dobra bilateralna obrambena suradnja između dviju zemalja

Ministar obrane Mario Banožić primio je u utorak 20. rujna 2022. godine u Ministarstvu obrane u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Gašpera Dovžana.

Na sastanku je potvrđena izvrsna bilateralna i obrambena suradnja između Hrvatske i Slovenije, a ministar Banožić podsjetio je kako, između ostalog, dvije države kontinuirano surađuju i na multilateralnoj razini u okviru NATO i EU te regionalnih inicijativa i projekata.

“Istaknuo bih suradnju u dostizanju NATO ciljeva sposobnosti koja je rezultirala osnivanjem Međunarodnog Središta za obuku specijalnih zračnih snaga u Zadru. Zbog toga mi je izuzetno drago da ove godine Slovenija namjerava popuniti dvije pozicije stožernog osoblja u tom centru”, rekao je ministar obrane.

Veleposlanik Dovžan zahvalio je Hrvatskoj i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su sudjelovali u gašenju požara u Sloveniji. Istaknuo je kako je pomoć iz zraka bila presudna za spašavanje života i imovine.

“Želio bih istaknuti interes Slovenije vezan za naša iskustva u procesu nabavke i korištenja protupožarnih zrakoplova. Ostajemo otvoreni za nastavak takve suradnje, kao i za našu potporu i pomoć u osposobljavanju pripadnika Slovenske vojske”, rekao je ministar Banožić.

Veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Nj.E. Gašper Dovžan također je kazao kako je suradnja dviju zemalja na području obrane izvrsna, što je iznimno važno s obzirom na geopolitičku situaciju u Europi kao i za dugoročnu stabilnost u regiji.

Veleposlanik je istaknuo i važnost suradnje na području obrazovanja pripadnika Slovenske vojske na hrvatskim vojnim školama, kao i zajedničke aktivnosti u okviru NATO-a i Europske unije.

Ministar Banožić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije| Foto: MORH/ J. Kopi

Objava Ministar Banožić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Slovenije pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja