Ministar Banožić održao bilateralni sastanak s francuskim ministrom Lecornuom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/06/img-20220613-wa0078-1024x683.jpg
Ministri su izrazili zadovoljstvo održanim sastankom i razmjenom mišljenja te još jednom potvrdili vrlo dobre obrambene odnose dviju susjednih zemalja | Foto: MORH

Ministri su potpisali Pismo namjere između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i francuskog Ministarstva Oružanih snaga o suradnji u okviru Europskog fonda za obranu

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske boravi na sajmu vojne opreme i naoružanja Eurosatory 2022 u Parizu 13. i 14. lipnja 2022. godine, gdje je u ponedjeljak 13. lipnja održan i bilateralni sastanak s ministrom za Oružane snage Francuske Republike Sebastienom Lecornuom.

Na sastanku su ministri razgovarali o aktualnoj situaciji uzrokovanoj brutalnom agresijom Rusije na Ukrajinu, te iskazali zabrinutost razvojem iste, koja je značajno izmijenila sigurnosnu situaciju u Europi te tako negativno utjecala na dugotrajna nastojanja međunarodne zajednice da se izgradi sigurnost i povjerenje.

Ministri su razmijenili stavove i oko aktualnih inicijativa u okviru Europske unije i NATO-a, posebice Strateškog kompasa kao i Strateškog koncepta uoči Summita u Madridu i NATO sastanka ministara obrane u Bruxellesu.

Vezano za suradnju u okviru Europske unije, ministri su potpisali Pismo namjere između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i francuskog Ministarstva Oružanih snaga o suradnji u okviru Europskog fonda za obranu. Potpisivanje ovoga Pisma namjere ojačat će bilateralnu suradnju te potaknuti snažnije i produktivnije sudjelovanje Republike Hrvatske u EDF-u kroz zajedničku pripremu budućih projekta.

Izrazili su zadovoljstvo povećanjem broja aktivnosti bilateralne obrambene suradnje, koja je u osjetnom porastu od prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu Hrvatske i Francuske. Bilateralna suradnja Hrvatske i Francuske najrazvijenija je u području ratnog zrakoplovstva, a ministri su podržali njen daljnji razvoj u svim funkcionalnim područjima.

Razmijenili su stavove vezane za situaciju u Jugoistočnoj Europi usuglasivši se da je objema državama prioritet očuvanje mira i stabilnosti na tom području, prvenstveno u Bosni i Hercegovini.

Ministar Mario Banožić posebno je naglasio stavove Vlade Republike Hrvatske o Bosni i Hercegovini i važnosti donošenja izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH.

Ministri su izrazili zadovoljstvo održanim sastankom i razmjenom mišljenja te još jednom potvrdili vrlo dobre obrambene odnose dviju susjednih i prijateljskih zemalja. Ministar Banožić pozvao je francuskog kolegu Lecornua u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Objava Ministar Banožić održao bilateralni sastanak s francuskim ministrom Lecornuom pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja