Ministar Banožić o dinamici remonta protupožarnih aviona

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/07/2022-07-15-mo-ztc-1-1024x683.jpg
Ministar Banožić o dinamici remonta protupožarnih aviona| Foto: MORH/ F. Klen

U ovom trenutku kada svi dajemo maksimalne napore u protupožarnoj sezoni mislim da i tvrtka s kojom imamo ugovor treba uložiti maksimalne napore da avioni budu spremni za PP sezonu, poručio je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić posjetio je u petak 15. srpnja 2022. godine Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici gdje je razgovarao o dinamici remonta protupožarnih aviona.

Ministar je rekao kako je jutros u Zemuniku održao radni sastanak sa zapovjednikom 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i zamjenikom zapovjednika 855. Protupožarne eskadrile na temu stanja Eskadrile.

“Prije svega želim iskazati poštovanje i zahvalnost svim pilotima i tehničarima za svu potporu koju su dali u gašenju ovih velikih požara, posebice požara u Zatonu koji je ugrozio kuće i obitelji te turiste”, rekao je ministar Banožić te dodao kako je velika suša, uz zapaljivu vegetaciju, uzrokovala ovakve nesretne događaje.

Ministar je istaknuo kako nije zadovoljan dinamikom remonta protupožarnih aviona. “Ako razgovarate s predstavnicima tvrtke s kojom ste sklopili ugovor, onda vjerujete da je sve onako kako vam kažu”, rekao je te dodao kako će tražiti odgovornost i utvrđivanje u čemu je problem.

“Trenutačno raspolažemo sa četiri Canadaira i tri Airtractora. Razgovarali smo o datumima i rokovima koje ZTC ima temeljem sklopljenog Ugovora s Ministarstvom obrane, odnosno o isporuci još jednog Canadaira i dva Airtractora. Prema obvezama koje su preuzeli, jedan Airtractor bi trebao biti isporučen idući tjedan, 23. srpnja, a po jedan Airtractor i Canadair 30. srpnja. Tada bismo u protupožarnoj eskadrili trebali imati na raspolaganju pet Canadaira i pet Airtractora kao i ranijih godina”, pojasnio je ministar Banožić.

“Ne veseli me što i tijekom ovog obilaska nisam vidio napor u ZTC-u da se procesi ubrzavaju i da rokovi budu puno kraći”, kazao je Banožić te dodao kako će to biti tema jednog od slijedećih razgovora sa ZTC-om.

Podsjetio je kako je Ministarstvo obrane učinilo sve prethodne korake za operativnu spremnost Protupožarne eskadrile, od osiguranja proračunskih i zakonskih uvjeta pod kojima se zrakoplovi koriste.

“U ovom trenutku kada svi dajemo maksimalne napore u protupožarnoj sezoni mislim da i tvrtka s kojom imamo ugovor treba uložiti maksimalne napore da protupožarni avioni budu spremni za protupožarnu sezonu”, poručio je ministar Banožić.

Objava Ministar Banožić o dinamici remonta protupožarnih aviona pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52217216852_c0acbaa5b6_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52217216847_5efdac550b_o.jpg


Priopćenja