Ministar Banožić na Vladi o sudjelovanju OS RH u borbenoj skupini Europske unije 2023.

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/08/psx_20220818_112941-1024x681.jpg
Ministar Banožić na Vladi o sudjelovanju OS RH u borbenoj skupini Europske unije 2023. | Foto: MORH/ F. Klen

Riječ je o borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Republike Poljske, koja će biti u stanju pripravnosti od 1. siječnja do 30. lipnja 2023.

Vlada Republike Hrvatske na 140. sjednici održanoj u četvrtak, 18. kolovoza 2022. godine donijela je Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva obrane Češke Republike, Ministarstva obrane Mađarske, ministra nacionalne obrane Republike Poljske i Ministarstva obrane Slovačke Republike o načelima za uspostavu i djelovanje borbene skupine Europske unije koju su osnovale države Višegradske skupine kako bi bila na raspolaganju Europskoj uniji tijekom prve polovice 2023. godine.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je Ministarstvo obrane RH potpisivanjem Note o pristupanju postalo sudionikom ovog Memoranduma o suglasnosti za uspostavu i djelovanje borbene skupine Europske unije.

„Riječ je o borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Republike Poljske, koja će biti u stanju pripravnosti od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, a u kojoj Oružane snage RH sudjeluju s do osam pripadnika. Potpisivanjem ovoga dokumenta osigurali smo okvir za sudjelovanje i uredili odnose sudionika, logističke i druge aktivnosti“, pojasnio je ministar istaknuvši da Republika Hrvatska sudjelovanjem u borbenoj skupini nastavlja aktivno pridonositi Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije te jačanju bilateralnih odnosa s državama sudionicama.

Objava Ministar Banožić na Vladi o sudjelovanju OS RH u borbenoj skupini Europske unije 2023. pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja