Ministar Banožić na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxellesu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/05/2022-05-17-bruxelles-european-union-01-1024x683.jpg
Ministar Banožić na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxellesu | Foto: European Union

Hrvatska podržava učinkovitu provedbu svih sastavnica Strateškog kompasa u cilju vjerodostojnog ostvarivanja ambicije EU u području obrane i sigurnosti, rekao je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je 17. svibnja 2022. godine u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije u formatu ministara obrane.

Uvodno je visoki predstavnik Unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell informirao o sigurnosnoj situaciji u Maliju, dok su švedski i finski ministri izvijestili o nacionalnim sigurnosno-političkim raspravama te namjeri podnošenja zahtjeva za članstvom u Sjevernoatlantskom savezu.

Održana je rasprava o daljnjem procesu provedbe Strateškog kompasa uz fokus na jačanje učinkovitosti misija i operacija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU (ZSOP). Važnost jačanja ZSOP-a dodatno dobiva na značaju uslijed narušene europske i međunarodne sigurnosti i činjenice da trenutne ZSOP misije i operacije djeluju pod povećanim pritiskom.

Ministar Banožić je istaknuo kako Republika Hrvatska podržava učinkovitu provedbu svih sastavnica Strateškog kompasa u cilju vjerodostojnog ostvarivanja ambicije EU u području obrane i sigurnosti.

Podržao je jačanje učinkovitosti EU misija i operacija temeljno na unaprjeđenju mandata, fleksibilnosti, zajedničkog donošenja odluka te adekvatnog odgovora na potrebe partnera. Ministar je naglasio i važnost osiguranja neometanog kontinuiteta mandata operacija sukladno njihovim operativnim planovima i ciljevima.

Neformalna razmjena mišljenja o ruskoj agresiji na Ukrajinu održana je uz nazočnost zamjenika glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana i ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova koji je putem videolinka ministre informirao o aktualnoj situaciji na terenu i ukrajinskim potrebama.

Ministar obrane Banožić je tom prigodom još jednom istaknuo snažnu potporu i solidarnost Republike Hrvatske s Ukrajinom i daljnji nastavak političke, diplomatske, humanitarne, financijske i tehničke pomoći kako je naglasio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske tijekom nedavnog posjeta Kijevu.

Na sastanku Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije (EDA) ministri su razmijenili mišljenja o EDA-inoj analizi nedostatnih obrambenih ulaganja i daljnjim kolaborativnim prilikama država članica za unaprjeđenje razvoja i nabave nedostajućih sposobnosti. Ministri su pozdravili osnivanje “Čvorišta za europske obrambene inovacije” (HEDI) kao jednog od prvih konkretnih rezultata Strateškog kompasa.

Ministar Banožić je istaknuo podršku radu Agencije i njen ključni doprinos daljnjoj provedbi obrambenih inicijativa i povezivanja država članica u cilju poticanja kolaborativnih prilika razvijanja postojećih i nabavljanja nedostajućih sposobnosti. U tom kontekstu pohvalio je EDA-inu analizu nedostataka ulaganja u obranu čiji zaključci adekvatno trebaju biti reflektirani u Analizi nedostatnih obrambenih ulaganja koju Europska komisija namjerava objaviti narednih dana.

U vezi “Čvorišta za europske obrambene inovacije” ministar je iskazao podršku te izrazio zadovoljstvo što su u obzir uzeti određeni hrvatski prijedlozi poput uključivanja malih i srednjih tvrtki obrambene industrije te znanstveno-istraživačke zajednice, što će biti i dodatna prilika za uključivanje hrvatskih tvrtki na međunarodno tržište.

Objava Ministar Banožić na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxellesu pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52080182728_f373c523a2_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52079136112_d71104314f_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52080182698_15c2228ed4_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52080659790_52d8a3ac77_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52079135997_4949d892b4_o.jpg


Priopćenja