Ministar Banožić na sastanku Srednjoeuropske obrambene suradnje

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/05/morh-1024x607.jpg

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovat će 15. i 16. prosinca u Republici Sloveniji na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje

Ministar obrane RH Mario Banožić sudjelovat će na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) koji će se održati 15. i 16. prosinca 2020. u Postojni, u Republici Sloveniji.

Na prvoj radnoj sjednici razgovarat će se o unaprjeđenju regionalne suradnje zemalja CEDC-a sa zemljama jugoistočne Europe, a posebno o mogućnostima operativne suradnje u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU te o drugim pitanjima od zajedničkog interesa u području obrane i sigurnosti. Na ovoj sjednici uz ministre Srednjoeuropske obrambene suradnje (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Češka te Poljska u statusu promatrača), putem videokonferencije prisustvovat će i ministri obrane pozvanih država jugoistočne Europe i to Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Na drugoj radnoj sjednici ministri obrane CEDC-a razgovarat će o zajedničkom doprinosu inicijative jačanju civilno-vojne suradnje unutar Europske unije i naučenim lekcijama iz pandemije COVID-19.

Također, na marginama sastanka ministara Srednjoeuropske obrambene suradnje planirani su i bilateralni sastanci ministra obrane Maria Banožića sa slovenskim ministrom i austrijskom ministricom obrane.

Nakon završetka sastanka CEDC, u srijedu 16. prosinca 2020. s početkom u 13,00 sati planirana je on-line konferencija za medije čiji će domaćin bit slovenski ministar obrane Matej Tonin. Nakon uvodnog obraćanja slovenskog ministra koji će iznijeti kratak pregled zaključaka ministarskog sastanka, ostavljen je prostor za novinarske upite svim ministrima.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za sudjelovanje na on-line konferenciji za medije, da se prijave na e-mail: infor@morh.hr i soj@mors.si, najkasnije do ponedjeljka, 14. prosinca 2020., do 15 sati.

Objava Ministar Banožić na sastanku Srednjoeuropske obrambene suradnje pojavila se prvi puta na MORH.



Najave