Ministar Banožić na sastanku inicijative ADRION Jadransko-jonske inicijative u Veneciji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/10/psx_20221004_192428.jpg
Ministar Banožić sudjelovao je u Veneciji na sastanku ministara obrane ADRION inicijative | Foto: Ministry of Defence, Italy

Usuglašena je zajednička izjava kojom je potvrđena važnost ADRION inicijative kao uspješnog primjera regionalne pomorske suradnje

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak 4. listopada 2022. godine u Veneciji na sastanku ministara obrane ADRION inicijative, koji je održan na marginama XIII izdanja „Trans-Regional Seapower Symposiuma“.

Domaćin sastanka bio je talijanski ministar obrane Lorenzo Guerini, a na sastanku su uz ministra obrane RH Marija Banožića, sudjelovali i ministri obrane Albanije, Grčke i Slovenije te državni tajnik Ministarstva obrane Crne Gore.

Ministar Banožić poručio je kako se države ADRION-a suočavaju s novim izuzetno složenim i rastućim izazovima u području pomorske sigurnosti te je istaknuo kako naše mornarice moraju biti dio rješenja tih izazova.

Usuglašena je zajednička izjavu kojom je potvrđena važnost ADRION inicijative kao uspješnog primjera regionalne pomorske suradnje temeljene na zajedničkim vrijednostima i zajedničkim interesima za sigurnost i stabilnost u jadransko-jonskom području.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora u Anconi, 20. svibnja 2000. godine usvajanjem Ankonske deklaracije, s ciljem suradnje u područjima zajedničkih interesa država u regiji, provođenjem sinkroniziranih i integriranih aktivnosti jadranskih država u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, sigurnosti plovidbe, traganja i spašavanja te katastrofa, a za očuvanje sigurnog okružja na Jadranskom moru.

Suradnja u okviru ADRION-a obuhvaća održavanje seminara te provedbu vježbi tipa „LIVEX“ kojima prethode računalno podržane vježbe „CAX“. Vježbe na moru „LIVEX“ provode se jednom godišnje uz domaćinstvo na rotacijskoj osnovi između zemalja članica, u koje je uključen i NATO Maritime Interdiction Operational Training Center te osoblje 6. flote Ratne mornarice SAD-a.

Hrvatska ratna mornarica bila je domaćin ovogodišnje međunarodne vojne vježbe ADRION LIVEX 2022., koja je održana u lipnju 2022. godine na području srednjeg Jadrana, u Hvarskom i Viškom kanalu i Starigradskom zaljevu.

Objava Ministar Banožić na sastanku inicijative ADRION Jadransko-jonske inicijative u Veneciji pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja