Ministar Banožić na posebnom sastanku ministara EU o Strateškom kompasu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/07/oznaka-eu-1024x683.jpg

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na posebnom sastanku ministara obrane Europske Unije na temu Strateškog kompasa

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je 21. listopada 2021. u Bruxellesu na posebnom sastanku ministara obrane Europske Unije na temu Strateškog kompasa.

Sastanak je održan pod vodstvom Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, kako bi se zaokružio strateški dijalog na najvišim razinama o izradi Strateškog Kompasa i njegovom sadržaju.

Ministri su raspravljali o jačanju EU sposobnosti odgovora na krizne situacije, kolaborativnom pristupu pri razvijanju nedostajućih sposobnosti, jačanju otpornosti na hibridne prijetnje te elementima potencijalne nove zajedničke EU-NATO deklaracije.

Ministar Banožić je naglasio kako treba zadržati političku predanost i inkluzivnost procesa što je preduvjet za ostvarivanje dugoročnog cilja jačanja sposobnosti EU da doprinese uspostavi mira i stabilnosti u neposrednom susjedstvu i globalno. Daljnji razvoj EU alata za krizno upravljanje treba biti temeljen na prilagodbi i nadogradnji EU borbenih skupina uzimajući u obzir različite scenarije njihove moguće primjene, a proces odlučivanja treba biti temeljen na konsenzusu i solidarnosti država članica.

Pri daljnjem razvoju novih EU sposobnosti treba iskoristiti potencijal Europskog obrambenog fonda, a ključno je osigurati koordinaciju EU i nacionalnih procesa obrambenog planiranja. Ministar je dodatno naglasio kako bi sve navedeno trebalo biti komplementarno s NATO-om te je u tom kontekstu dana podrška radu na novoj zajedničkoj EU-NATO deklaraciji čime bi se učvrstilo strateško partnerstvo.

Objava Ministar Banožić na posebnom sastanku ministara EU o Strateškom kompasu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja