Ministar Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane EU u Pragu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/08/52321810019_585e048cd7_o-1024x683.jpg
Ministar Banožić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane EU | Foto: Flickr EU2022_CZ

Pozdravljamo jačanje EU-NATO odnosa te uključenost EU-a u procese koji pridonose stabilnosti regije. Kao značajni sigurnosni elementi ističu se NATO operacija KFOR i EU operacija Althea, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane EU koji se 29. i 30. kolovoza 2022. godine održao u Pragu, Češka Republika.

Na prvoj sjednici sudjelovali su podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean Pierre Lacroix, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za obrambenu politiku i planiranje Jörg See te predsjedavajuća Pododbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta Nathalie Loiseau.

Raspravljalo se globalnim sigurnosnim i obrambenim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Naglašeno je kako su implikacije ruske agresije globalne i sveobuhvatne te da se na komplementaran način moraju iskoristiti svi raspoloživi instrumenti partnerskih institucija u cilju deeskalacije sukoba i sprječavanja novih kriznih žarišta.

„Pozdravili smo daljnje jačanje EU-NATO odnosa, odnosno uključenost Europske unije u sve procese koji pridonose očuvanju stabilnosti na području regije. Kao značajni sigurnosni elementi ističu se NATO operacija KFOR na Kosovu i EU operacija Althea u Bosni i Hercegovini te je potrebno raditi na njihovoj daljnjoj prisutnosti u regiji“, kazao je ministar obrane.

Uslijedila je sjednica u EU formatu na kojoj su ministri raspravljali o prijedlogu Europske komisije u području jačanja europske obrambene industrije kroz zajedničku nabavu.

Tom je prigodom ministar Banožić istaknuo kako je sukladno ostvarenoj pomoć Ukrajini, na EU razini važno i dalje ulagati napore u jačanje sadašnjih i budućih sposobnosti, pri čemu će se ojačati i europska obrambena industrijska baza.

„Poticanje zajedničke nabave dobar je put za učvršćivanje suradnje i smanjenje troškova“, zaključio je ministar obrane.

Tijekom rasprave ministri su se dotaknuli i Stalne strukturirane suradnje (PESCO) koja ove godine obilježava petu godišnjicu pokretanja. Ministar Banožić istaknuo je vrijednost PESCO inicijative naglasivši potrebu daljnjeg unaprjeđenja vidljivosti, sudjelovanja partnerskih država, povezivanja s nacionalnim obrambenim planovima i ostalim EU inicijativama u cilju postizanja željenijih učinaka.

Neformalni sastanak EU ministara obrane zaključen je obraćanjem ukrajinskog ministra obrane Reznikova, koji je putem video-veze informirao ministre o aktualnoj situaciji kao i o prioritetima i potrebama ukrajinskih oružanih snaga. Ministar Banožić je istaknuo čvrstu potporu Republike Hrvatske teritorijalnom integritetu Ukrajine te je naglasio važnost daljnjih zajedničkih napora pri potpori Ukrajini.

U tom kontekstu ministri su raspravili prijedlog uspostave modularne i fleksibilne EU obučne misije koja će odgovarati potrebama ukrajinske vojske.

Objava Ministar Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane EU u Pragu pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52322336164_3358fb337f_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52322229218_894a2b4001_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52322336014_c1866c2881_o.jpg


Priopćenja