Ministar Banožić izrazio sućut povodom smrti generala Miljavca

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/12/2400-x-1600-1024x682.jpg

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je sućut obitelji generala Pavla Miljavca

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u utorak 6. prosinca 2022. godine izraze sućuti u povodu smrti generala Pavla Miljavca, bivšeg načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora.

“Sve nas je zatekla vijest o odlasku velikog čovjeka, generala i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca.

Ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži, ali vjerujem kako je ponos što smo ga imali i sve što nam ostavlja u nasljeđe ono što će ga zadržati u našim srcima, molitvama i mislima.

Postoje ljudi koji su u presudnim povijesnim vremenima svojim djelovanjem obilježili jednu epohu koja je zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest. Oni su postajali čvrsta točka naše odlučnosti i simboli naše borbe.

Jedan od takvih ljudi, velikana, bio je i Pavao Miljavac.

A uspomena na njega, njegova ostvarenja bit će nadahnuće kako se bori za hrvatske ciljeve i kako se ostvaruju zajedničke vizije.

Počivao u miru Božjem.”

 

General zbora Pavao Miljavac rođen je 3. travnja 1953. u Dugoj Resi.

U obranu Republike Hrvatske uključio se kao dragovoljac od 19. studenoga 1990.

Od ožujka 1992. zapovjednik je 137. brigade HV – Duga Resa do 11. ožujka 1993. kada je postavljen za zapovjednika Zbornog područja Karlovac koju obnaša do 12. srpnja 1994. s koje je imenovan za pomoćnika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za domobranstvo.

Za zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH postavljen je 12. ožujka 1996., a 16. studenoga 1996. imenovan je na dužnost načelnika Glavnog stožera OSRH na kojoj ostaje do 14. listopada 1998. S te je dužnosti izabran u Vladu Republike Hrvatske na dužnost ministra obrane Republike Hrvatske.

Dužnosti ministra obrane razriješen je 27. siječnja 2000. kada mu prestaje djelatna vojna služba i prelazi u privatni sektor.

U čin general-bojnika promaknut je 20. svibnja 1994. na dužnosti zapovjednika Zbornog područja Karlovac, u čin general-pukovnika 12. ožujka 1996. na dužnosti zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, a u čin generala zbora 20. siječnja kao ministar obrane Republike Hrvatske.

Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina i medaljama Bljesak, Oluja, Iznimni pothvati i Ljeto.

Objava Ministar Banožić izrazio sućut povodom smrti generala Miljavca pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja