Ministar Anušić povećao naknade pripadnicima HV-a u protupožarnoj sezoni

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/05/morh-1024x607.jpg

Pripadnici Hrvatske vojske kontinuirano dokazuju vrlo visoku razinu profesionalizma i spremnosti na brzu reakciju u svim angažmanima i zahtjevnim zadaćama koje su podrazumijevale pomoć stanovništvu.

Tako tijekom ljetnih mjeseci, odnosno za vrijeme druge faze protupožarne sezone, posebne napore ulažu pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Od ovog mjeseca povećane su naknade za pripadnike Protupožarnih namjenski organiziranih snaga, kako onih koji obavljaju svoje zadaće u Hrvatskoj, tako i za vrijeme pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu.

Naime, Odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića povećana je naknada za pripadnike Hrvatske vojske i to za djelatne vojne osobe – zapovjednike protupožarnih namjenski organiziranih snaga svih razina, pilote, kapetane, kopilote i tehničare letače u posadama zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su angažirani u protupožarnoj zaštiti, za svaki dan angažmana na 40 eura neto, umjesto dosadašnjih 35 eura.

Pripadnicima Hrvatske vojske koji se upućuju na pružanje humanitarne pomoći u inozemstvo (požari, poplave i slično) naknada je povećana na 90 eura neto za svaki dan sudjelovanja, umjesto dosadašnjih 80 eura.

Također, za pripadnike protupožarnih namjenski organiziranih snaga i pripadnike interventne skupine veze koji su angažirani na protupožarnim zadaćama za svaki dan angažmana naknada će iznositi 35 eura umjesto dosadašnjih 31 euro.

Na kraju, ovom Odlukom povećavaju se novčane naknade pripadnicima MORH-a i OSRH koji su angažirani u pružanju pomoći civilnim institucijama, službama i stanovništvu te zadaćama traganja i spašavanja sa svojim zrakoplovom.

Anušić: Piloti kanadera jamac su sigurnosti kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu

Tom prigodom, ministar Anušić istaknuo je kako angažman i odgovorno izvršavanje zadaća pripadnika Hrvatske vojske koji pomažu našim građanima treba pratiti i primjeren materijalni status te kako je ova Odluka samo nastavak poboljšanja standarda pripadnika Hrvatske vojske.

“Znanja i vještine naših pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga na zavidnoj su razini. Zahvaljujemo pilotima kanadera što već godinama uspješno savladavaju vatrene stihije i predstavljaju čvrst jamac sigurnosti hrvatskom narodu. Pripadnici Hrvatske vojske iznova dokazuju da su uvijek uz svoj narod. Tako su jučer pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga pomogli unesrećenima u prometnoj nesreći, pripadnici protupožarnih namjenskih organiziranih snaga svakodnevno pomažu i spašavaju u protupožarnoj sezoni, a takvih bismo primjera mogli još nabrajati. Doista sam im duboko zahvalan.”

Što se tiče dosadašnjeg angažmana, odnosno od početka II. faze protupožarne sezone do 26. srpnja 2024. zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga sudjelovale su u gašenju 28 požara diljem Jadranske obale i to 15 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, šest u Zadarskoj županiji, tri u Šibensko-kninskoj županiji, dva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, jedan u Ličko-senjskoj županiji i jedan u Istarskoj županiji.

Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 s dvije posade i popratnim zrakoplovno-tehničkim osobljem, bio je angažiran na pružanju međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Samo tijekom jučerašnjeg dana, četiri aviona Canadair CL-415 bila angažirana na gašenju požara na području Pelješca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Objava Ministar Anušić povećao naknade pripadnicima HV-a u protupožarnoj sezoni pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja