Otvaranje izložbi karikatura u galeriji "Zvonimir"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-morh.jpg
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske | MORH
U galeriji MORH-a "Zvonimir" u Zagrebu, Bauerova 33, u utorak, 17. listopada 2017., s početkom u 18 sati, otvaraju se istovremeno dvije izložbe - godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista i izložba karikatura Ivana Šarića.
Na godišnjoj izložbi karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista, koja se tradicionalno održava već 32 godine koliko udruga i djeluje, 54 najatraktivnija člana (od ukupno 87) će izložiti 140 radova.

Hrvatsko društvo karikaturista okuplja većinu hrvatskih karikaturista s ciljem razmjene informacija i iskustava, promicanja karikature u Hrvatskoj te promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima, a uz godišnju izložbu članova među najznačajnijima je međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizirao 22. puta.

Hrvatsko društvo karikaturista od 2011. godine predstavilo je svoj rad u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, a prije dva tjedna u suradnji s Udruženjem karikaturista Crne Gore i Maticom crnogorskom Ogranak Cetinje organiziralo je izložbu i predstavljanje u Crnoj Gori.

Na istovremeno postavljenoj izložbi karikatura autora Ivana Šarića, koji je preminuo u studenom prošle godine bit će izloženo 50-ak radova.

Ivan Šarić bio je član Hrvatskog društva karikaturista od osnutka udruge, a predsjednik društva od 1994. do 1998. godine i od 2001. do 2010. godine.

Analitičari Šarićevog rada kao temeljni motiv njegovih radova navode čovjeka u prostoru, čovjeka kao individualnu jedinku, čovjeka kao dio društva; ljude ispražnjena identiteta, izgubljene u vremenu i ispražnjenom prostoru.

Izložbe su otvorene za posjetitelje od 17. do 27. listopada 2017. godine, a mogu se razgledati radnim danom od 10 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

Najave