Međunarodna vojna vježba "Black Bear 10"

Međunarodna vojna vježba postrojbi vojnih policija “Black Bear 10“ održat će se od 13. do 22. rujna 2010. godine na vojnom poligonu “Gašinci“ kod Đakova i u sklopu vojarne “Dračice“ u Đakovu.

 

Na vježbi će sudjelovati 305 pripadnika vojne policije u sklopu projekta NATO Multinacionalne bojne vojne policije (MNMPBAT) iz Republike Hrvatske, Republike Češke, Slovačke Republike i Republike Poljske.

Program vježbe temelji se na NATO doktrini snaga vojne policije (Allied Joint Doctrine for Millitary Police) i načelima obučavanja postrojbi vojne policije, uvažavajući načela borbene usredotočenosti, standardizacije vježbovnih radnji i postupaka, te objektivnog vrednovanja i prosudbe. Istaknuta je važnost zajedničkog uvježbavanja snaga vojne policije u potpori borbi protiv globalnog terorizma, kao i u korist regionalne sigurnosti.

Direktor vježbe je načelnik Odjela vojne policije GS OS RH pukovnik Tihomir Zebec a njegov zamjenik je pukovnik Grzegorz Halupka, Vojna policija Republike Poljske.

Vježba “Black Bear 10” prvi je veliki obučni događaj vojne policije od primitka Republike Hrvatske u punopravno članstvo NATO, a kao najveća međunarodna vojna vježba postrojbi vojnih policija u Europi u 2010. godini, kontinuitet je vježbovnih događaja NATO MNMPBAT od 2006. godine, kada je potpisan Sporazum o suradnji između zemlja članica projekta NATO MNMPBAT-a.



Najave