Međunarodna vojna vježba "ADRIATIC AURORA 2008“

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kir_2965_v.jpg

Na vojnom poligonu Gašinci u četvrtak 26.06. 2008. godine održan je „Dan uvaženih gostiju“ međunarodne vojne vježbe „ADRIATIC AURORA 2008“ koja se održava od 17. do 30. lipnja. „Danu uvaženih gostiju“ nazočili su predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić, ministar obrane Branko Vukelić, načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić, te drugi visoki dužnosnici Vlade RH, MORH-a i OS RH, diplomati i visoki predstavnici oružanih snaga zemalja sudionica vježbe, kao i predstavnici vojno-diplomatskog zbora.

U vježbi, na temelju Američko-jadranske povelje o vojnoj i političkoj suradnji Hrvatske, Albanije, Makedonije i Sjedinjenih Država, uz pripadnike Oružanih snaga RH sudjeluje po jedan pješački vod iz Albanije i Makedonije te postrojbe američke Nacionalne garde iz Minnesote, Vermonta i New Jerseya.
U nekoliko radnih točaka sudionici vježbe prikazali su taktičke situacije bojevog gađanja iz vatrenog oružja, upada u objekt, pratnje i zaštite konvoja od oružanog napada, uz zračnu potporu te suzbijanja demonstracija i zaštite vojne baze od pješačkog napada.
Prigodom obraćanja sudionicima vježbe nakon njenog završetka, predsjednik Mesić istaknuo je kako je impresioniran profesionalnošću njezine izvedbe, jer je, kao najkompleksnija vježba do sada izvedena u našoj zemlji, demonstrirala visoku uvježbanost oružanih snaga RH. Predsjednik je naglasio da takve vježbe nisu značajne samo zbog odlazaka u vojne misije, nego i zbog toga što pokazuju da su oružane snage RH sposobne mjeriti se s najuvježbanijim vojskama svijeta.
Ministar Vukelić također je iznio pohvale na račun vježbe, naglasivši da je njena uspješna izvedba još jedan dokaz sposobnosti naših vojnika i zapovjednika, kao i pokazatelj njihove stručnosti i znanja. Zadovoljstvo izvedbom vježbe također su iskazali i zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, te časnik za provedbu vježbe brigadir Ivan Jurić.
Po završetku vježbe " ADRIATIC AURORA" u obližnjem mjestu Gašinci održana je svečanost završetka obnove Vatrogasnog doma, školskog igrališta i jedne lokalne ceste, financirane od strane Zapovjedništva američkih vojnih snaga u Europi, pri čemu su radove obavile inženjerijske postrojbe oružanih snaga RH, Albanije i Nacionalne garde New Yerseya.

Fotogalerija


Priopćenja