Međunarodna simulacijska vježba "SEESIM 12"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/seesim_12_18102012_v.jpg

U Simulacijskom središtu u Zagrebu odvija se šesta po redu međunarodna simulacijska vježba SEESIM 12 (Southeast Europe Simulation). Riječ je o vježbi simulacija kriznih situacija, bez pokretanja stvarnih snaga i opreme, a namijenjena je donositeljima odluka i osobama koje se u stvarnom životu bave kriznim situacijama.

Vježba SEESIM 12 je regionalnog i međunarodnog karaktera, a ove godine na vježbi sudjeluju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Makedonija, Srbija i Ukrajina te zapovjedništvo SEEBRIG-a. Zemlje promatrači vježbe su Gruzija i Moldova, a Europsko Združeno zapovjedništvo snaga SAD-a (USEUCOM) i predstavnici Oružanih snaga Kraljevine Švedske pružaju tehničku, operativnu, financijsku i savjetodavnu podršku. Prema unaprijed utvrđenom planu, provedba simulacijske vježbe počela je 15. listopada 2012. godine na glavnom zapovjednom mjestu u Charalitzi, Republika Bugarska i na izdvojenim zapovjednim mjestima u glavnim gradovima zemalja sudionica SEDM procesa (Forum ministara obrane Jugoistočne Europe) te zapovjedništvu Brigade jugoistočne Europe (SEEBRIG) u Larissi, Grčka. Vježba završava 22. listopada raščlambom i naučenim lekcijama.

Svrha održavanja vježbe je kreiranje mehanizama za izradu i koordinaciju scenarija civilnih izvanrednih situacija kroz simuliranje događaja, te provjera civilno-vojne međuresorne i međuagencijske suradnje, uvježbavanje NATO i EU standardnih operativnih postupaka.

Misija vježbe je izraditi, standardizirati i uvježbati nacionalne, SEEBRIG i regionalne procese odgovora na nesreće i katastrofe te promicati regionalnu sigurnost, stabilnost, mir, transparentnost i izgradnju međusobnog povjerenja. Također, vježbom se razvijaju, povećavaju i poboljšavaju nacionalne sposobnosti pružanja odgovora na kriznu situaciju.

Uvježbavaju se scenariji vezani za prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim čimbenikom. Kroz vježbu su uključene sve razine u pružanju odgovora: vojni stožeri, visoki dužnosnici civilnih ministarstava, individualni timovi za spašavanje, specijalne snage, snage za očuvanje javnog reda i mira, itd.

    Međunarodna simulacijska vježba "SEESIM 12"

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/meunarodna-simulacijska-vjeba-seesim-12/seesim_12_18102012_9797.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/meunarodna-simulacijska-vjeba-seesim-12/seesim_12_18102012_9805.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/meunarodna-simulacijska-vjeba-seesim-12/seesim_12_18102012_9816.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/meunarodna-simulacijska-vjeba-seesim-12/seesim_12_18102012_9840.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/meunarodna-simulacijska-vjeba-seesim-12/seesim_12_18102012_9849.jpg


Priopćenja