Krstičević i Šundov s Predsjednicom RH povodom Dana HV-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/05/ured_predsjednice_24052019_v.jpg
Foto: Ured Predsjednice

Sastanak Krstičevića i Šundova sa suradnicima s predsjednicom Republike povodom nadolazećeg obilježavanja Dana Hrvatske vojske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom ministarstva obrane i Hrvatske vojske sastali su se s predsjednicom Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjednicom OS RH u petak, 24. svibnja 2019. godine povodom predstojećeg Dana Oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske.

Na sastanku su razmotreni ključni projekti i postignuća obrambenog sustava u dosadašnjem tijeku godine te prioritetne zadaće do kraja 2019. Posebno je naglašen značaj zadržanog trenda postupnog povećavanja obrambenih izdvajanja, čime su omogućena značajna ulaganja u poboljšanje uvjeta rada i života pripadnika Hrvatske vojske, povećanje njihovih materijalnih prava, ubrzana modernizacija i opremanje te intenziviranje njihovog uvježbavanja. Istaknut je i značajan napredak u izgradnji sustava domovinske sigurnosti, čija je učinkovitost ponovno potvrđena i nedavno održanom vježbom "Sigurnost 19“, kao završne pripreme za protupožarnu sezonu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH izvijestio je predsjednicu Republike o aktualnom stanju u misijama i operacijama potpore miru u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, aktualnim i predstojećim značajnijim vježbovnim aktivnostima HV-a te o ključnim raspravama, inicijativama i projektima koji se provode u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije te unutar NATO-a. Također je predstavljen plan predstojećeg obilježavanja Dana Oružanih snaga.

Sugovornici su se usuglasii kako je ključan preduvjet ostvarenom ubrzanom razvoju obrambenog sustava partnerski odnos između predsjednice Republike, ministarstva obrane i Vlade u obrambenom području, kojim se osiguravaju koordinirani i združeni napori za boljitak Hrvatske vojske i razvoj sveobuhvatnog sustava domovinske sigurnosti.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika GS OSRH, u izaslanstvu MORH-a i OSRH bili su državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH, general-pukovnik Drago Matanović te direktor Glavnog stožera OSRH, viceadmiral Robert Hranj.

Priopćenja