Krstičević i Benkő potpisali Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/03/20200305-sporazum-mns-1-1024x683.jpg
Krstičević i Benkő potpisali Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu | Foto: MORH / F. Klen

Na marginama sastanka ministara obrane EU ministar Krstičević s mađarskim kolegom potpisao Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu

U sklopu dvodnevnog neformalnog sastanka ministara obrane članica država EU, potpredsjednik Vlade i ministar obrane ministar obrane Damir Krstičević i ministar obrane Mađarske Tibor Benkő potpisali su u četvrtak, 5. ožujka 2020. godine u hotelu Westin u Zagrebu Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu (Headquarters Multinational Division-Centre – HQ MND-C).

Riječ je osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu kao međunarodnom vojnom zapovjedništvu koje bazira na regionalnoj suradnji zemalja Središnje Europe s namjerom da isto postane sastavni dio NATO strukture snaga, čiji su osnivači Hrvatska i Mađarska.

Neposredna blizina i zemljopisna povezanost Hrvatske i Mađarske smanjit će troškove za obuku, kroz multinacionalnu suradnju implementirat će se dio NATO ciljeva sposobnosti, a Zapovjedništvo će doprinijeti jačanju ekonomske i gospodarske suradnje, posebno na području obrambene industrije. Zapovjedništvo će se u perspektivi moći koristiti i za potrebe operacija i misija Europske unije.

Ministar Krstičević naglasio je kako mu je iznimno drago što je Memorandum o osnivanju u Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu, potpisan upravo u Zagrebu za vrijeme održavanja neformalnog sastanka ministara obrane članica država Europske unije.

“Ovo je značajan korak u jačanju sposobnosti, ne samo hrvatske i mađarske vojske, već cijelog NATO-a”, rekao je ministar Krstičević naglasivši kako zajednička suradnja u jačanju sposobnosti i dijeljenje resursa pridonose jačanju interoperabilnosti.

Krstičević: Potpisivanjem Memoranduma šaljemo poruku da smo ozbiljni saveznici i da preuzimamo odgovornost za europsku obranu

“Od početne ideje Hrvatska je prepoznala ne samo mjesto Zapovjedništva u sigurnosnoj arhitekturi NATO-a, već i važnost uspostave Multinacionalnog zapovjedništva temeljenog na regionalnoj suradnji zemalja srednje Europe”, rekao je ministar poručivši: “Potpisivanjem Memoranduma šaljemo poruku da smo ozbiljni saveznici i da preuzimamo odgovornost za europsku obranu”.

Krstičević i Benkő potpisali Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu | Foto: MORH / F. Klen

Zapovjednik Multinacionalnog zapovjedništva bit će hrvatski general

Također, ministar Krstičević je najavio kako će zapovjednik ovog Multinacionalnog zapovjedništva biti hrvatski general te da će se i druge zemlje vrlo skoro priključiti Zapovjedništvu što će Hrvatskoj i Mađarskoj omogućiti da izgradi snažne snage i odgovore na sve buduće izazove.

Ministar Krstičević je također izrazio nadu kako će Zapovjedništvo Multinacionalne divizije – Centar u bliskoj suradnji s njemačkim konceptom vodećih nacija uskoro postati dio NATO strukture snaga.

Benkő: Ovo Zapovjedništvo bit će spremno suočiti se s izazovima i s istoka i s juga te će znatno doprinijeti kolektivnoj obrani i kriznom upravljanju

Mađarski ministar Benkő također je pohvalio suradnju Hrvatske i Mađarske u području obrane kojoj je doprinijelo i potpisivanje Memoranduma o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu: “Hrvatska i Mađarska su inicirale uspostavu ovakvog zapovjedništva jer smo prepoznali kako u našoj regiji nema NATO Zapovjedništva. Ovo Zapovjedništvo bit će spremno suočiti se s izazovima i s istoka i s juga te će znatno doprinijeti kolektivnoj obrani i kriznom upravljanju.”

Krstičević i Benkő potpisali Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva

Flickr

Objava Krstičević i Benkő potpisali Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja