Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/03/vukovar_10032019_v.jpg

Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara, koji se održava uz potporu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, svečano je obilježen u nedjelju, 10. ožujka 2019. u Vukovaru

Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara, koji se održava uz potporu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, svečano je obilježen u nedjelju, 10. ožujka 2019. u Vukovaru, a svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom Domu nazočio je brigadni general Željko Živanović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH te načelnika Glavnog stožera OSRH.

Među najvišim uzvanicima bili su izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonko Milas, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, izaslanik ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije, načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, predstavnici grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije predvođeni gradonačelnikom Ivanom Penavom i dožupanom Damirom Barnom, predstavnici drugih institucija i braniteljskih udruga te branitelji Vukovara, kao i članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Izaslanik Predsjednice Republike i njezin savjetnik za branitelje Ante Deur istaknuo je kako je Domovinski rat temelj hrvatske države, a Vukovar i njegovi branitelji poseban simbol tog vremena, pozvavši na zajedništvo i osmišljeno obilježavanje važnih datuma iz Domovinskoga rata s ciljem podučavanja mladih generacija o stvaranju hrvatske države.

„Kad smo zajedno, možemo sve. Ostvarimo ono čemu su branitelji težili i za što su mnogi dali svoje živote, u Hrvatskoj i u Vukovaru, za one koji dolaze poslije nas, a koji su zalog svega čemu stremimo“, poručio je okupljenima državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonko Milas.

Brigadni general Željko Živanović u svom je obraćanju naglasio kako se žrtvu Vukovara i svih koji su ga branili, a bilo ih je iz raznih krajeva Hrvatske pa i šire, nikada ne smije zaboraviti. Pozdravljajući obitelji poginulih, umrlih i nestalih braniteljica i branitelja Vukovara, svoje suborce, general Živanović izrazio je ponos zbog dolaska Hrvatske vojske u vukovarsku vojarnu koja nosi ime 204. brigade HV-a: "Ratne 1991. godine započela je neraskidiva veza pobjedničke Hrvatske vojske i Grada Heroja, koja traje i danas".

Poštovanje prema Vukovaru kao simbolu goleme žrtve i Domovinskom ratu kao temelju moderne hrvatske države, iskazano je povratkom svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" i povratkom Hrvatske vojske u Grad Vukovar. Na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske u Vukovaru je 10. studenoga 2017. godine svečano otvorena vojarna "204. brigade Hrvatske vojske" u kojoj je prvi put smještena postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske. Povratak Hrvatske vojske u Grad Vukovar u funkciji je sigurnosti i pomoći lokalnom stanovništvu u suradnji s lokalnom zajednicom.

„Dolazak Hrvatske vojske u Vukovar i vraćanje svečane promocije vojnih škola poruka je kako nikada nećemo zaboraviti heroje Vukovara i sve koji su položili živote na oltar Domovine. Uvažavajući našu prošlost i žrtve pale za samostalnu i slobodnu Hrvatsku, u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci usmjereni smo na budućnost i razvoj obrambenog sustava. U redovima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane danas su mnogi sinovi i kćeri hrvatskih branitelja, što je najbolje jamstvo opstanka pobjedničkog duha, kao i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata“, istaknuo je general Živanović.

Čestitajući u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga braniteljicama i braniteljima Vukovara njihov dan, general Živanović poručio je: "Hvala vam što ste 'bili prvi kad je trebalo' i hvala svima koji se i danas bore da se ne zaboravi. I danas, kao i u vrijeme Domovinskog rata, treba nam zajedništvo kako bismo se uspješno nosili s mirnodopskim izazovima. Kao i svih ovih godina, trebate nam vi - hrvatski branitelji. Vaše iskustvo je dragocjeno, vaša uloga neizostavna, a vaše zasluge neprocjenjive".

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je da se na današnji dan obilježava 28. obljetnica postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima i podsjetio na sudbonosna vremena kad se hrvatski narod odazvao pozivu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana za stvaranje hrvatske države.

I predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić, također je podsjetio na važnost današnjega dana kada su se u Bogdanovcima po prvi puta postrojili nenaoružani odredi ukupno 2500 osoba, koji su bili začetak stvaranja 204. vukovarske brigade.

Na ulogu žena u Domovinskom ratu podsjetila je predsjednica Udruge braniteljica Domovinskog rata RH Svjetlana Đelalija Kovačić naglasivši da su mnoge bile braniteljice na prvoj crti obrane, a i da su mnoge svoj golemi doprinos davale u sanitetu, bolnicama, u logistici, uredima i mnogim drugim radnim mjestima.

Povodom Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara, položeni su vijenci u Bogdanovcima, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima te je u crkvi Svetih Filipa i Jakova služena misa koju je predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić.

Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara obilježava se 10. ožujka, na dan kada je 1991. godine organizirano prvo postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima za bivšu Općinu Vukovar. Taj se dan već tradicionalno obilježava petu godinu zaredom u organizaciji Grada Vukovara i Savjeta za branitelje Grada Vukovara.

U sklopu programa obilježavanja Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara u nedjelju, 10. ožujka 2019. u predvorju Hrvatskog doma Vukovar, otvorena je izložba slika i skulptura "Branitelji u ratu, umjetnici u miru", devet hrvatskih braniteljica i branitelja, umjetnika grada Vukovara. Izložbu je moguće razgledati do 17. ožujka 2019. godine.

Priopćenja