Kotromanović na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_03062014-1_v.jpg
Foto: NATO

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjeluje na sastanku ministara obrane država članica NATO-a, koji se održava 3. i 4. lipnja u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Sastanak ministara obrane predstavlja posljednji u nizu pripremnih sastanaka za predstojeći NATO summit, 4. i 5. rujna u Walesu u Velikoj Britaniji, te je priprema za summit u fokusu svih sjednica koje se održavaju tijekom sastanka.

Prvi dio sastanka bio je posvećen obrambenim sposobnostima NATO-a i raspravi o strateškim implikacijama po Savez u svjetlu krize u Ukrajini. Ministri su raspravljali o srednjoročnim i dugoročnim mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju podizanja razine sigurnosti članica te o smjernicama u pogledu sposobnosti koje će Savez razvijati u budućnosti, uzimajući u obzir promijenjenu geopolitičku i geostratešku situaciju u Europi. Rasprava se vodila i o povećanju spremnosti Saveza, obrambenim sposobnostima i izdvajanjima članica za obranu u kontekstu summita u rujnu.

Govoreći o osiguravanju potrebnih obrambenih sposobnosti Saveza, ministar Kotromanović u svom je izlaganju ukazao na nužnost zaustavljanja daljnjeg smanjivanja obrambenih proračuna kako bi NATO mogao u potpunosti obavljati svoje temeljne zadaće. U tom kontekstu, summit će biti prilika da šefovi država i vlada donesu odgovarajuću odluku na temelju koje će NATO dalje razvijati sve potrebne sposobnosti.

U drugom dijelu očekuje se sastanak s državama davateljicama snaga u operaciji ISAF, tijekom kojeg će se razmotriti trenutna sigurnosna situacija u Afganistanu, status planiranja nove NATO-ove misije Resolute Support te napredak u procesu prijenosa odgovornosti za sigurnost Afganistana na Afganistanske nacionalne snage sigurnosti.
   



Priopćenja