Kotromanović na sastanku Ključne skupine Minhenske konferencije

Ministar obrane RH Ante Kotromanović sudjelovao je na sastanku Ključne skupine Minhenske sigurnosne konferencije (Munich Security Conference Core Group Meeting) koji se, u partnerstvu s Vladom Republike Austrije i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju u Europi (OESS), održao u bečkoj gradskoj palači Liechtenstein, u utorak, 16. i srijedu, 17. lipnja 2015. pod predsjedanjem veleposlanika Wolfganga Ischingera i sa 60 visoko pozicioniranih sudionika iz javnog i privatnog sektora.

Ključna skupina Minhenske sigurnosne konferencije je međunarodni skup visokih dužnosnika iz resora vanjskih poslova, obrane i drugih državnih tijela i privatnog sektora koji proizlazi iz Minhenske sigurnosne konferencije, a čiji je "follow-up" forum u manjem formatu. Održava se jednom do dva puta godišnje na lokacijama diljem svijeta u suorganizaciji Minhenske sigurnosne konferencije sa zainteresiranim vladama i drugim organizacijama te u svrhu nastavka i produbljivanja međunarodne debate u području sigurnosti. 

Ovogodišnji sastanak Ključne skupine MSC održan je neposredno prije posebnog "Panela eminentnih osoba iz područja europske sigurnosti kao zajedničkog projekta" iniciranog od tzv. Trojke OESS-a (čine ju Njemačka kao bivši, Srbija kao trenutni i Švicarska kao budući predsjedavajući OESS-a), koji će se također održati u Beču.

Tijekom ova dva dana Ključna skupina MSC obuhvatila je niz pitanja koja se tiču europske sigurnosti u svjetlu predstojeće obljetnice Helsinškog i Pariškog dokumenta, kao temeljnih dokumenata OESS-a, a s ciljem jačanja sustava europske sigurnosti. U okviru toga se na sastanku diskutiralo o europskim sigurnosnim izazovima poput ukrajinske krize i njenim posljedicama, odnosa između Zapada i Rusije te o pitanjima energetske sigurnosti.

Minhenska sigurnosna konferencija predstavlja jedan od središnjih, ako ne i vodeći međunarodni događaj u području sigurnosne politike s fokusom na transatlantsko partnerstvo. Od svog osnutka 1963. godine posvećena je promicanju mirnog rješavanja sukoba te međunarodnoj suradnji i dijalogu u rješavanju sigurnosnih izazova, kako današnjih tako i budućih. Minhenska sigurnosna konferencija organizira i nekoliko drugih slijednih događanja u raznim formatima, poput samita o središnjim sigurnosnim pitanjima (europskoj obrani, energetskoj i kibernetičkoj sigurnosti).



Priopćenja