Konferencija: "Sigurnosne prijetnje u nastajanju: Perspektive za energetsku sigurnost u jugoistočnoj Europi"

Ministarstvo obrane u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija te uz suorganizaciju NATO-ove Uprave za nove sigurnosne izazove (Energy Security Section, Emerging Security Challenges Division) organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom "Sigurnosne prijetnje u nastajanju: Perspektive za energetsku sigurnost u jugoistočnoj Europi" (Emerging Security Challenges: Prospects for Energy Security in South-Eastern Europe), koja će se održati u Zagrebu, 26. i 27. svibnja 2011. godine, u hotelu „Dubrovnik“.

Osnovna namjera konferencije je raspraviti o rastućim sigurnosnim izazovima, posebice energetskim izazovima i njihovom utjecaju na sigurnost kako u globalnom smislu tako i u regionalnom kontekstu. NATO navedenoj tematici posvećuje posebnu pozornost što je potvrdio i u svom posljednjem Strateškom konceptu iz studenog 2010. godine gdje je naglašeno kako se sve države sve više oslanjaju na vitalne komunikacije, transportne i tranzitne rute o kojim ovisi međunarodna trgovina, energetska sigurnost i ukupni prosperitet. U tom kontekstu, ova činjenica implicira potrebu većih međunarodnih napora u pogledu njihove zaštite protiv napada ili ometanja.

Teme konferencije su grupirane u tri panela:

  1. globalni sigurnosni izazovi: Posljedice i utjecaj energetske sigurnosti na sigurnosno okružje:
    • oskudnost resursa; piratstvo, terorizam, obrana od kibernetičkih napada, proliferacija oružja za masovno uništenje i energija
  2.  

  3. razvoj i perspektiva za sigurnosni sektor; fosilna goriva, nekonvencionalni i obnovljivi  izvori energije:
    • budućnost energetskih resursa – ulaganje u postojeće modele ili ulaganje u nove tehnologije i znanost
  4.  

  5. pristup država JI Europe prema energetskoj sigurnosti; regionalne ugroze; mogućnost za multilateralnu suradnju:
    • regionalne perspektive u pogledu energetskih prioriteta
    • zaštita kritične energetske infrastrukture.

Na konferenciji se očekuje sudjelovanje oko 70 sudionika iz država članica NATO-a i država partnera NATO-a (članice Euro-atlantskog partnerskog vijeća, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative za suradnju) te nacionalnih državnih tijela kao i predstavnika iz područja Jugoistočne Europe.

Vodič o konferenciji na engleskom možete pregledati ovdje ili preuzeti u .pdf obliku.



Najave