Konferencija za medije povodom prve godine mandata u MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/pressica_27102017_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima održao je u petak, 27. listopada 2017., konferenciju za medije povodom prve godišnjice mandata u Ministarstvu obrane RH na kojoj je predstavio najvažnije projekte MORH-a i OSRH-a u protekloj godini.
Na početku obraćanja zahvalio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću na potpori te svojim suradnicima bez čijeg rada i zalaganja, istaknuo je, ne bi ni bilo tih postignuća, kao i predstavnicima medija na dobroj suradnji i objektivnom izvješćivanju.
U sklopu prve godine rada Vlade Republike Hrvatske ministar Krstičević predstavio je projekte Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u protekloj godini. Postignuća Ministarstva obrane predstavio je kroz deset ključnih točaka: obrambeni proračun, strateški dokumenti, novi operativni raspored, Godina vojnika dočasnika i časnika, suradnja s hrvatskom obrambenom industrijom, razvoj obrambenih sposobnosti, nabava novog višenamjenskog borbenog aviona, pomoć civilnim institucijama, pojačane međunarodne aktivnosti i naglasak na Domovinski rat.
U sklopu obrambenog proračuna kao polazne točke za realizaciju projekata i prvog izazova s kojim se suočio u MORH-u, ministar Krstičević je istaknuo kako u ovoj 2017. godini MORH raspolaže s 4,385 milijardi kuna, što je 348,3 milijuna kuna ili 9,1 posto više nego što je bilo predviđeno rebalansom proračuna za 2016. godinu. Podsjetio je kako je uz potporu Vlade RH nakon šest uzastopnih godina pada obrambeni proračun napokon krenuo uzlaznom putanjom, zaključivši da se trend rasta proračuna očekuje i u narednoj, 2018. godini.
"Nakon 15 godina i dva neuspjela pokušaja, ova Vlada je donijela Strategiju nacionalne sigurnosti i započeli smo proces razvoja Sustava domovinske sigurnosti", rekao je ministar Krstičević, ukazujući na važnost donošenja tih ključnih strateških dokumenata. "Za ovu Vladu pitanje nacionalne i domovinske sigurnosti jedno je od ključnih", poručio je, dodavši kako očekuje uskoro donošenje Zakona o domovinskoj sigurnosti. Rekao je i kako je prepoznata potreba za uspostavom Partnerstva za sigurnost kao odgovora na suvremene ugroze i rizike koje, dodao je, mora počivati na poštivanju ljudskih prava, solidarnosti i dijalogu.
Pojasnio je i kako je novi operativni raspored postrojbi OSRH-a ujedno prilagodba suvremenim izazovima, kao odgovor na moguće prijetnje i rizike, zbog čega je tijekom 2017. godine jedna postrojba vraćena u Sinj te je najavio razmještanje Inženjerijske satnije u Vukovar, a tijekom 2018. godine i povratak "Puma" u Varaždin te postrojbe mornaričkog pješaštva u Ploče. "Napušta se koncept putujuće vojske, a novi raspored postrojbi omogućit će pravodobno djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama", poručio je Krstičević, dodavši kako je ujedno cilj povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga.
S tim je ciljem i ova godina proglašena "Godinom vojnika, dočasnika i časnika", a uz podizanje standarda te poboljšanje uvjeta život i rada u OSRH, istaknuo je i važnost vraćanja dostojanstva pripadnicima Oružanih snaga. "Čovjek je najvrjedniji dio našeg obrambenog sustava", poručio je i ovom prigodom ministar Krstičević, napominjući pritom važnost skrbi za pripadnike OSRH-a, motivirajući ih tako za rad u Oružanim snagama i njegujući duh pobjedničke Hrvatske vojske. Da je takav odnos spram pripadnika OSRH-a prepoznat i u javnosti, najbolje pokazuje pojačano zanimanje za vojnu službu, zaključio je, a u prilog tome naveo je nova zapošljavanja u sustavu, kao i treći uputni rok ročnika na dragovoljno vojno osposobljavanje.
"Ministarstvo obrane važan je partner hrvatske obrambene industrije te generator razvoja i promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda, razvoj sposobnosti", istaknuo je ministar Krstičević, podsjetivši da je prvi put u NATO misiju potpore miru u Afganistan upućen hrvatski kontingent u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom.
Govoreći o obrambenim sposobnostima, Krstičević je zaključio kako Hrvatska razvija i održava obrambene sposobnosti na odgovarajućem stupnju spremnosti radi pravodobnog reagiranja na promjenjive okolnosti i izazove iz međunarodnog okruženja. Također je podsjetio kako su hrvatski piloti uspješno izveli samostalna gađanja helikopterima Kiowa Warrior, a provodi se i obuka na novim samohodnim haubicama PzH2000 te uvodi Ekspedicijski kamp kao nova sposobnost OSRH-a. Zaključio je kako Oružane snage RH imaju sve odlike moderne vojske.
Nabavu višenamjenskog borbenog aviona nazvao je projektom za buduće generacije, zaključivši kako je MORH napravio značajan iskorak pokretanjem tog projekta od goleme važnosti za RH.
Ministar Krstičević istaknuo je i stratešku ulogu Ministarstva obrane i Oružanih snaga u pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, zaključivši kako su MORH i OSRH važan čimbenik u prevenciji, pravodobnom djelovanju i uklanjanju posljedica kod elementarnih nepogoda. „Oružane snage su kroz zajedništvo i sinergiju svih dijelova sustava uspjele obraniti Republiku Hrvatsku od većih posljedica uzrokovanih poplavama i požarima, kojih je ove godine bilo više nego ikada“, podsjetio je, ukazavši i na ulogu HRZ-a u hitnom medicinskom prevoženju pacijenata, napose u vrijeme turističke sezone. I ovom prilikom zahvalio se svim pripadnicima OSRH-a na angažmanu i pomoći civilnom stanovništvu, poručivši im da su ponos cijele Hrvatske.
Naveo je i najvažnije međunarodne aktivnosti, među kojima je niz sastanaka na ministarskoj razini s partnerima na području obrane i sigurnosti poput Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke, Izraela, Republike Poljske, Talijanske Republike, Kraljevine Švedske, Mađarske, Republike Slovenije, Republike Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Potpisani su i važni bilateralni sporazumi o suradnji u području obrane. "Bilateralna obrambena suradnja usmjerena na strateški značajne partnere i ostale države NATO-a i Europske unije, odnosno na države od posebne važnosti s vanjskopolitičkog i sigurnosnog aspekta doprinos je unaprjeđenju obrambenih sposobnosti, kao i jačanju međunarodnog i regionalnog položaja Republike Hrvatske", zaključio je Krstičević, dodavši da je Hrvatska prilikom bilateralnih aktivnosti na svim razinama aktivno promovirala hrvatsku obrambenu industriju.

Posebno se osvrnuo na Domovinski rat i povratak temeljnim vrijednostima, naglasivši kako ova Vlada vraća dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja kao temelja moderne hrvatske države. Vraćanje proslave Dana državnosti i promocije vojnih škola u Vukovar te velike smjene straže na Markov trg, kao i imenovanje dvorana u MORH-u i GSOS-u po herojima Domovinskog rata i pobjedničkim brigadama HV-a samo su neki od poteza poduzetih u tom smjeru. "Želimo da Hrvatska bude prožeta simbolima Domovinskog rata", poručio je iz dvorane MORH-a "Janko Bobetko", istaknuvši pritom kako ne bismo ovaj vikend slavili 25. obljetnicu oslobađanja juga Hrvatske da nije bilo generala Bobetka. Ujedno je čestitao 25. obljetnicu gardijske brigade HV-a "Vukovi", koja se danas obilježava u Gospiću.
Na kraju je još jednom zahvalio svim svojim suradnicima, poručivši: "Ovih postignuća ne bi bilo bez otvorenog uma, motiviranosti, energije duha zajedništva mojeg tima u Ministarstvu obrane". Ističući ponovno kako je svima njima u fokusu hrvatska sigurnost i čovjek prije svega, izrazio je nadu kako će jednako uspješno nastaviti surađivati i ubuduće. Ujedno je najavio kako će 2018. godina biti „Godina spremnosti“ s posebnim naglaskom na sportske aktivnosti i fizičku spremnost pripadnika Oružanih snaga, a svoje izlaganje završio je riječima ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa: "Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije!"

Uz ministra Krstičevića, na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, posebni savjetnik Božo Kožul, pomoćnici ministra Đurđa Hunjet, Zoran Piličić i Petar Mihatov te drugi suradnici.



https://youtu.be/n0YM1Id15Is

Priopćenja