Konferencija načelnika glavnih stožera oružanih snaga država srednje Europe

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/konferencija_13122011_v.jpg

Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić sudjelovao je 11. i 12. prosinca 2011. godine u Budimpešti na Konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga država srednje Europe. Suorganizatori Konferencije bili su zapovjednik američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije (SHAPE) admiral James Stavridis i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Mađarske general Tibor Benko.

Na konferenciji su, uz predstavnike EUCOM-a, Mađarske i Hrvatske, sudjelovali i načelnici glavnih stožera oružanih snaga Češke Republike, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Slovenije.


Tijekom konferencije razmatrana su pitanja vezana za regiju, uključujući i regionalne napore za jačanje stabilnosti i kolektivne sigurnosti, te sudjelovanje u operacijama s težištem na izgradnji kapaciteta i održavanje zajedničkih sposobnosti.

Na marginama konferencije, načelnik Glavnog stožera OS RH susreo se s admiralom Jamesom Stavridisom. Tijekom razgovora general Lovrić je zahvalio na značajnoj potpori koju Sjedinjene Američke Države pružaju Republici Hrvatskoj na njenom putu u Euroatlantske integracije. Također je istaknuo da Oružane snage RH nastavljaju sa sudjelovanjem u operacijama u Afganistanu i na Kosovu u skladu s važećim odlukama Hrvatskog sabora te je naglasio uspješnu i kvalitetnu regionalnu suradnju i zajedničko djelovanje u operaciji ISAF.

Admiral Stavridis je čestitao Republici Hrvatskoj na potpisivanju pristupnog sporazuma za Europsku uniju. Također je  zahvalio na značajnom doprinosu Republike Hrvatske operacijama NATO-a te je istaknuo značajnu ulogu Hrvatske u stabilizaciji regije i naporima koje daje u inicijativama za zajedničko djelovanje država regije.



Priopćenja