Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa održana na HVU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/dzus_7_14102010_v.jpg

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" danas, 14. listopada 2010. započela je dvodnevna Druga konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa, u organiaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na Konferenciji sudjeluju predstavnici Ministarstva obrane RH, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, akademske zajednice, Državne geodetske uprave, Hidrometeorološkog zavoda, Vatrogasne zajednice i drugih ustanova i zavoda koje na bilo koji način sudjeluju u odgovoru na izvanredne situacije i katastrofe te predstavnici službi zaštite i spašavanja iz zemalja u regiji.

Konferenciju je otvorio izaslanik predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Tom je prigodom ukazao na značaj prevencije i uređenog zakonodavstva u smanjenju rizika od katastrofa, neprekidnu izgradnju i jačanje sustava odgovora na katastrofe kao i na značaj međunarodne suradnje. „U odgovoru na katastrofe svijet se opredijelio na zajedničko djelovanje. Sustav zaštite i spašavanja nije moguće graditi izolirano. Katastrofe ne poznaju granice zato je međunarodna suradnja i zajedničko djelovanje na smanjenju rizika od katastrofa nužno“, istaknuo je ministar Karamarko. Napomenuo je i kako Hrvatska aktivno sudjeluje u brojnim međunarodnim institucijama i inicijativama koje se bave smanjenjem rizika od katastrofa.

U ime MORH-a i OS RH sudionike je pozdravio zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, koji je tom prigodom istaknuo kako su Oružane snage RH u svakom trenutku spremne dati potporu u odgovoru na katastrofe što je u praksi već i potvrđeno.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut u uvodnom izlaganju rekao je da je osnivanje nacionalnih platformi opravdalo svoje postojanje već zbog neumoljivih brojki o stotinama elementarnih nepogoda godišnje diljem svijeta. Također, istaknuo je kako je na ovoj Konferenciji prijavljeno 45 radova eminentnih stručnjaka iz Hrvatske iz područja borbe protiv prirodnih katastrofa.

Upravljanje u izvanrednim uvjetima, klimatske promjene, rano upozoravanje i razvoj kapaciteta za odgovor na izvanredne situacije i katastrofe, jačanje svijesti o opasnostima i razvoj sigurnosne kulture, međunarodna suradnja u smanjenju rizika od katastrofa, samo su neke od tema o kojim će se raspravljati tijekom dvodnevnog zasjedanja. Očekuje se kako će drugog dana na Konferenciji biti nazočna i pomoćnica glavnog tajnika UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, Margaret Wahlstrom.


    Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa na HVU

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-hrvatske-platforme-za-smanjenje-rizika-od-katastrofa-na-hvu/dzus_1_14102010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-hrvatske-platforme-za-smanjenje-rizika-od-katastrofa-na-hvu/dzus_2_14102010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-hrvatske-platforme-za-smanjenje-rizika-od-katastrofa-na-hvu/dzus_6_14102010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-hrvatske-platforme-za-smanjenje-rizika-od-katastrofa-na-hvu/dzus_7_14102010_v.jpg


Priopćenja