Izložba Ivana Lackovića Croate i Ivana Mustaća u galeriji Zvonimir

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/izlozba_08122015_v.jpg

U galeriji Ministarstva obrane RH "Zvonimir", Bauerova 33, u Zagrebu, u srijedu, 9. prosinca 2015. godine u 19,00 sati, bit će otvorena izložba slika Ivana Lackovića Croate i Ivana Mustaća.

Izložba se organizira u sklopu obilježavanja 24. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a), a izložbu će otvoriti zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstava i protuzračne obrane general bojnik Dražen Ščuri.

Na izložbi će biti predstavljen opus iz Domovinskog rata slikara Ivana Lackovića Croate te opus s motivima zrakoplova iz prošlosti i sadašnjosti profesora likovne kulture Ivana Mustaća.

Slikar Ivan Lacković Croata (1932. –2004.) stekao je velik ugled  u Hrvatskoj i svijetu. Bio je istaknuti likovni umjetnik i jedan od najvećih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva, kolekcionar i bibliograf. Najčešće je slikao pejzaže s prikazima seoskog života, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtvu prirodu. Izlagao je u najuglednijim galerijama mnogih zemalja diljem Europe, Azije, Afrike, Amerike i Australije. Bio je pripadnik Zbora narodne garde te je iza sebe ostavio zanimljiv opusu radova iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Upravo ti radovi s temama ljudske patnje iz Domovinskog rata, biti će biti izloženi u galeriji "Zvonimir".

Stvaralačka forma profesora likovne umjetnost Ivana Mustaća nadahnuta je zrakoplovnom i domoljubnom tematikom te u svojim radovima prikazuje povijesne letjelice, posebice letjelice HRZ i PZO-a. Uz legendarnog Rudolfa Perešina, Mustać prikazuje bivše i sadašnje zrakoplovce i letjelice. O tome svjedoče radovi podjeljeni u cjeline, kao što su Rudi - Domovinski rat, Prošlost u zrakopolovstvu Hrvatske i Budućnost HRZ i PZO-a.

Izložba se može razgledati do 23. prosinca 2015. godine, u radno vrijeme galerije "Zvonimir" od 10-18 sati, uz slobodan ulaz.



Najave