Izložba"Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira" na Visu

Ministar obrane Davor Božinović otvorit će u srijedu, 18. svibnja, foto izložbu „Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira“ u Arheološkom muzeju u Visu s početkom u 11,30 sati. Riječ o izložbi koju zajednički organiziraju Ministarstvo obrane i Veleposlanstvo Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH, a povodom obilježavanja dolaska britanskih veterana iz Drugog svjetskog rata na otok Vis.

Osim otvorenja izložbe u srijedu, 18. svibnja na Visu će se, uz nazočnost britanskih veterana, održati već tradicionalno polaganje vijenaca palim pripadnicima britanskih oružanih snaga u Drugom svjetskom ratu, s početkom u 9 sati, nakon čega će vijenac kod Spomenika Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu položiti pilot koji je prvi sletio na Vis, časnik zrakoplovstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Otvorenju foto izložbe „Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira“, uz ministra Božinovića nazočit će i britanski veleposlanik u RH David Blunt, kao i predstavnici Grada Visa. Inače, izložba na 30-tak fotografija prikazuje sudjelovanje hrvatskih i britanskih pripadnika oružanih snaga u nekoliko međunarodnih operacija i misija, kao što su ISAF - Afganistan, MINURCAT - Čad,  OP TELIC – Irak, i dr. Autor hrvatskih fotografija je Tomislav Brandt, dugogodišnji djelatnik MORH-a i fotograf Hrvatskih vojnih glasila, na temelju čijih su snimaka iz Afganistana i Čada nastale i dvije fotomonografije. Fotografije pripadnika britanskih oružanih snaga su fotografije u vlasništvu Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. 

Za predstavnike medija zainteresirane za medijsko praćenje navedenog događaja postoji mogućnost prijevoza helikopterom HRZ-a sa heliodroma pomorske baze Lora do otoka Visa u srijedu, 18. svibnja u 7,30 sati. Povratak u Split predviđen je oko 15 sati. Obzirom na ograničen broj mjesta molimo sve zainteresirane predstavnike medija da se što prije jave Službi za odnose s javnošću i informiranje MORH-a, na e-mail: infor@morh.hr, telefon: 01/4832 437, fax: 01/4832 905, a najkasnije do utorka, 17. svibnja, do 12 sati.

Osoba za kontakt za navedeni događaj je načelnica Odjela informiranja SOJI-a Emina Lišić, mob: 098/233 480.



Najave