Izložba u Galeriji MORH-a "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u utorak 24. lipnja 2008. u 19,30 sati bit će otvorenje izložbe pod nazivom „ERNESTINOVO“, na kojoj će biti prikazan odabir iz fundusa Likovne kolonije Ernestinovo (slike, skulpture, reljefi), koja se održava već punih 35 godina. Izložba je realizirana u suradnji s Likovnom udrugom Petar Smajić iz Ernestinova, a u prigodi Dana državnosti RH, 25. lipnja.

Likovna kolonija u Ernestinovu, mjestu nadomak Osijeka, održava se punih 35 godina i svake godine, početkom kolovoza, okuplja kipare i slikare, samouke ili akademski obrazovane, koji u tom druženju izrađuju umjetnine koje poslije krase prostore samog mjesta. Kolonija nije održana samo 1991. godine, a potom je nekoliko godina gostovala u Osijeku, da bi se opet vratila u razrušeno, uništeno i opljačkano Ernestinovo. Dio umjetnina je vraćen, u središtu mjesta izgrađena je reprezentativna galerija, a Kiparska kolonija u velikoj mjeri određuje kulturni i društveni život Ernestinova. Po uzoru na odrasle umjetnike, već se nekoliko godina zaredom održava i Dječja kolonija.
U odabiru iz fundusa sakupljenog u proteklih 35 godina, predstavlja se 29 kipara s 33 skulpture i 8 reljefa, te 27 slikara s isto toliko slika. Među zastupljenim umjetnicima su: Mato Tijardović, Petar Smajić, Martin Hegedušić, Katica Parađ-Vojković, Drago Belina, Ivo Forjan, Siniša Tešankić, Ivica Tolić, Ivan Demše, Vjekoslav Žnidarec, Branko Grgić, Nedjeljko Mušac, i dr.
Izložba se može razgledati zaključno do 9. srpnja 2008. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Najave