Izložba u galeriji MORH-a

U galeriji MORH-a „Zvonimir", Bauerova 33, u srijedu 7. studenog 2007. u 19,00 sati bit će otvorenje samostalne izložbe slika akademske slikarice iz Zagreba Loare Blažević, pod nazivom „OTKRIVA SE DJECI I MALENIMA". Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture, u prigodi Međunarodnog dana djeteta, 20. studenoga.


Otvorenju će nazočiti štićenici i djelatnici Centra za rehabilitaciju MIR, Rudine, iz Kaštel Novog, kojima je namijenjena donacija djela s izložbe, a u glazbenom programu nastupit će harfistica Lovorka Begović.

Na ovoj jubilarnoj, dvadesetoj po redu, samostalnoj izložbi slika, Loara Blažević (Split, 1959.) predstavlja se recentnim radovima većih dimenzija (tehnike ulje na platnu i kombinirane tehnike). Motivi su pretežito dječji i posvećeni djeci, a ključno mjesto zauzima slika Ivane Orleanske kao djevojčice, o kojoj Leila Mehulić u predgovoru kataloga piše: „...Izvedbeno najsloženiji, portret umjetničine nećakinje naslovljen „Ivana Orleanska" odlikuje se bujnom, čak enformelističkom fakturom, izvedenom opetovanim nanosima i grebanjima boje, kojima su stvoreni složeni kromatski odnosi, po svojoj gibljivosti nalik na one Goyine ili Watteauove. lako i ovdje, nesmiljenim struganjem slikarskog materijala umjetnica, kako sama izjavljuje, nastoji negirati važnost same slike, odabirom nijansi punih zraka i svjetlosti jasno je opisala nježnost djetinjeg svijeta. Međutim, u oštrom pogledu djevojčice, Blaževićeva je pronašla još neuobličenu spoznaju egzistencijalne boli, doista ne mnogo različitu od one koja će dotaći malu pastiricu iz Domrsmyja. 'Kada sam prvi puta čula glas, bila sam jako preplašena, bilo je podne, ljeto, u očevom vrtu'...izgovorit će ona, prema predaji, pred inkvizicijom prije spaljivanja na lomači. Svetičinu žrtvu Loara Blažević predočava 'ratničkim' asamblažem, kojim sljubljuje krutost (vojna obilježja, strogo poštivanje kompozicijske ritmičnosti) i ranjivost (krhki ženski likovi, predodžba ogoljelog tijela, profinjeno složen ženstveni kroj 'uniforme') ukazujući kako je onaj najosjetljiviji istodobno najsnažniji!..."

Izložba se može razgledati zaključno do 27. studenoga 2007. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11,00 do 18,00 sati, subotom od 10,00 do 12,00 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Najave