Istraga Vojne policije o postupanju izvan službe pripadnika OSRH

Vojna policija provodi istragu o angažmanu pripadnika OSRH, raspoređenog na dužnost vozača Prometnog odjela Doma Glavnog stožera OS RH, koji je 1. svibnja 2014., radeći izvan službe, na svoj slobodan dan, vozio autobus za drugog poslodavca i na taj način sudjelovao u prometnoj nesreći u Republici Italiji, u kojoj je jedna osoba izgubila život.

Napominjemo kako djelatnim vojnim osobama, prema Zakonu o službi u Oružanim snagama, nije dopušteno obavljanje poslova i pružanje usluga drugim pravnim osobama. Iznimno je to moguće uz dopuštenje ministra obrane, u slučajevima kada to nije u suprotnosti s interesima službe.

U ovom slučaju, navedeni vozač nije imao odobrenje ministra, niti je o svom poslu izvan službe u Oružanim snagama upoznao svoje nadređene.

Prema članku 177. Zakona o službi u OS, vojne osobe koje u tijeku obavljanja službe ili izvan nje prekrše vojnu stegu s namjerom ili iz nehaja, podliježu stegovnoj odgovornosti.

Nakon istrage, Vojnostegovni sud samostalno odlučuje o stegovnoj odgovornosti vojnih osoba za stegovne prijestupe.

Također, napominjemo da su prema čl. 185 Zakona o službi u OS RH, stavak (4) Svi dužni prijaviti kršenja vojne stege o kojima imaju saznanja.



Priopćenja