Šimunović na sastanku zemalja članica SEDM inicijative

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sedm_03102011_v.jpg

Državni tajnik Ministarstva obrane Pjer Šimunović nazočio je u ponedjeljak, 3. listopada 2011., sastanku zemalja članica SEDM inicijative (South Eastern Europe Defence Ministerial), održanom u Antalyji u Turskoj.

Osim Republike Hrvatske, koja je članica SEDM-a od 2000. godine, na sastanku su sudjelovali i predstavnici (ministri, zamjenici ministara ili državni tajnici) ostalih 13 zemalja članica SEDM-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Italija, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, SAD, Srbija, Turska, Ukrajina), predstavnici država promatrača SEDM procesa (Moldova i Gruzija), zapovjednik multinacionalne brigade SEEBRIG (vojne komponente SEDM-a) te kao gosti predstavnici JFC Napulj, Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) i RCC-a (Regional Cooperation Council).

U svom obraćanju državni tajnik Šimunović iskazao je snažnu potporu daljnjem radu i razvoju SEDM-a kao značajnog i uspješnog regionalnog foruma koji doprinosi jačanju mira, sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, te daje konstruktivan prilog razvoju međusobnog povjerenja i razumijevanja u cilju što bržeg uključenja zemalja regije u euroatlanske integracije. Također, Šimunović je naglasio kako će RH i dalje aktivno doprinositi razvoju SEDM procesa kroz sudjelovanje u njegovim projektima u skladu s vlastitim mogućnostima i kapacitetima.

SEDM je inicijativa čiji je cilj jačanje suradnje država jugoistočne Europe, te Italije i SAD-a na području obrane u duhu Partnerstva za mir, a s konačnim ciljem bržeg uključivanja zemalja jugoistočne Europe u transatlantske integracije, poglavito NATO. Članice SEDM inicijative obvezuju se na promicanje dobrosusjedskih odnosa, kao i na konstruktivnu obrambenu i sigurnosnu suradnju u regiji. Prioriteti dvogodišnjeg talijanskog predsjedanja SEDM procesom (2011. – 2013.) su između ostalog daljnje snaženje uloge SEDM-a kao ključnog  foruma za suradnju i dijalog po pitanju sigurnosti zemalja regije i šire.




Priopćenja