Vojna vježba Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/10/velebit_570x300.jpg

Sveobuhvatna vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga provest će se od 13. do 15. listopada na više lokacija u RH



Sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga, provest će se od 13. do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.




To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Za medije je predviđeno praćenje vježbe na lokacijama i prema rasporedu u nastavku:

Subota, 13. listopada 2018.


POČETAK VJEŽBE


VOJARNA "JOSIP JOVIĆ" U UDBINI (10:00-12:00)

Na ovoj lokaciji smješteno je Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga.
Demonstrirati će se sposobnosti Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje te će se organizirati obilazak Zapovjedništva združenih snaga.
Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu  u subotu, 13. listopada u vojarnu "Josip Jović" u Udbini, najkasnije do 9:10 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji vojarna "Josip Jović" je satnica Mirna Bajčetić-Šijanski, 092/313-7050.
VOJNI POLIGON "GAŠINCI" (10:00-12:00)

Na poligonu Gašinci kod Đakova prikazat će se djelovanje obrane s prelaskom u napadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, savladavanje  minsko-eksplozivnih zapreka uz provedbu bojevih gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga. Na ovoj lokaciji biti će angažirano više desetaka tenkova i oklopnih vozila, a planirana su gađanja iz borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Nositelj vježbe je 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirana bojne Tigrovi, snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu  u subotu, 13. listopada na vojni poligon "Gašinci" najkasnije do 9:30 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji vojni poligon „Gašinci“ je satnik Tomislav Đalto, 098/604-233.
VOJNO VJEŽBALIŠTE "GAKOVO" (15:00-17:00)

Pripadnici Prve pričuvne pješačke pukovnije, Vod specijalne vojne policije te pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje demonstrirati će osiguranje i obranu prostora te blokiranje i neutralizaciju ubačene terorističke skupine.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu  u subotu, 13. listopada na vojno vježbalište „Gakovo“ najkasnije do 14:30 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji Vojno vježbalište „Gakovo“je satnica Ines Grossi, 098/624-242.
VOJNI POLIGON "RT KAMENJAK" KOD MEDULINA (9:00-13:00)

Na poligonu "Rt Kamenjak" planirana je vježba borbenih gađanja prilikom koje protuzračna obrana  štiti ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta.

Na aktivnosti sudjeluju pripadnici Pukovnije protuzračne obrane s protuzračnim sustavima STRELA 2M i IGLA, višecjevnim lanserima raketa 107mm i 128mm, samovoznim protuzračnim topom BOV-3 20mm te drugim sredstvima za protuzračnu obranu.

Nositelj vježbe je PZO pukovnija, uz topničke vodove borbenih oklopnih vozila iz Gardijske mehanizirane brigade i Gardijske oklopno mehanizirane brigade.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu  u subotu, 13. listopada pred nadzorno-propusnu postaju rt Kamenjak najkasnije do 7,00 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji Rt Kamenjak je satnik Elvis Nakić, 098/635-922.
VOJNI POLIGON "CRVENA ZEMLJA" KOD KNINA (12:00-13:00)

Pripadnici 3. mehanizirane bojne „Pauci“ Gardijske mehanizirane brigade u vježbi s bojevim gađanjem demonstrirati će provedbu napadnih operacija.

Na vježbi će biti angažirano preko deset borbenih oklopnih vozila Patria te razna topnička i protuoklopna sredstva.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu  u subotu, 13. listopada ispred kampa "Bralovac" najkasnije do 10:30 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba na lokaciji kamp Bralovac je satnik Bruno Marković, 098/190-6507.

Nedjelja, 14. listopada 2018.


VOJNI POLIGON "DUGI OTOK"(9:00-12:00)

Na ovoj lokaciji provest će se pomorske operacije koje uključuju provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku.

Raketne topovnjače provesti će raketno-topničko gađanje ciljeva na moru, a po završetku gađanja djelovati će topništvom na vučenu metu, koju će vući MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Aktivnost će provoditi Flotila HRM-a, Obalna straža RH i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u nedjelju, 14. listopada najkasnije do 6:40 sati u Zadar u Gradsku luku (Liburnska obala, vez br. 2) odakle će za medije biti organizirani prijevoz motornom jahtom Učka do lokacije provedbe vježbe. Molimo da svoj dolazak najavite na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na ovoj lokaciji je pukovnica Maja Sirišćević, 098/204-216.
VOJNO VJEŽBALIŠTE "KUPA" (13:00-14:00)

 Na vojnom vježbalištu Kupa prikazat će se priprema i savladavanje vodene zapreke kroz izlazak na vodenu  zapreku, reakciju na neprijateljsko motrenje iz zraka te prolaz snaga na skelskom i mostnom mjestu prolaza.

Nositelj vježbe je Inženjerijska pukovnija, uz sudjelovanje voda tenkova M84, borbenih vozila pješaštva i borbenih oklopnih vozila Patria te desetine Vojne policije.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u nedjelju, 14. listopada najkasnije do 12:30  u vojarnu "Kamensko" te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji Kupa je satnik Dražen Čulig, 091/881-1862.
VOJNO VJEŽBALIŠTE "CEROVAC" (15:00-16:00)

Prikazat će se sposobnosti potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja, civilno vojna suradnja te će se prezentirati uređaj za pročišćavanje vode.

Aktivnost će provoditi Logistička satnija, vod za usluge, vod za pročišćavanje vode, desetina VP te tim civilno-vojne suradnje (CIMIC).

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u nedjelju, 14. listopada najkasnije do 14,00 u vojarnu "Cerovac" te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji Cerovac je satnik Dražen Čulig, 091/881-1862.

Ponedjeljak, 15. listopada 2018.


GLAVNI DOGAĐAJ VOJNE VJEŽBE VELEBIT 18


VOJNI POLIGON "EUGEN KVATERNIK" KOD SLUNJA (13:00-15:00)

Provedbu vježbe napadnih operacija provest će više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona - planirana su gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubice 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Nositelj vježbe je 2. mehanizirana bojna Gromovi, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u ponedjeljak, 15. listopada najkasnije do 12,00 na ulaz vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ kod Slunja, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ je satnica Mirna Bajčetić-Šijanski 092/313-7050.
VOJNI POLIGON "ŽIRJE" (9:00-12:30)

Na ovoj lokaciji demonstrirat će se zračni desant ubacivanjem snaga Središnjice za obavještajno djelovanje te pomorski desant snaga mornaričko-desantnog pješaštva.

Na ovoj lokaciji nositelj aktivnosti je Flotila HRM-a i Obalna straže RH uz snage Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatske kopnene vojske, a angažirano će biti preko deset plovila Hrvatske ratne mornarice.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u ponedjeljak, 15. listopada najkasnije do 8,15 sati  na Novu rivu u Primošten, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba na ovoj lokaciji je pukovnica Maja Sirišćević, 098/204-216.



Najave