Hrvatsko – mađarske bilateralne obrambene konzultacije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pmo_18062014_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH Zoran Drča i zamjenik državnog tajnika za obrambenu politiku  Ministarstva obrane Mađarske Péter Siklósi održali su 18. lipnja 2014. u Zagrebu bilateralne obrambene konzultacije.

Naglasak je stavljen na dogovaranje suradnje u području razvoja obrambenih sposobnosti, te na razmjenu stavova i usklađivanje pozicija u okviru priprema za NATO Summit 2014. u Walesu.

U okviru priprema za predstojeći NATO Summit, razmijenjena su nacionalna stajališta o daljnjem razvoju obrambenih sposobnosti unutar Saveza i obrambenom financiranju država članica, situaciji u Ukrajini, budućnosti NATO operacija, naročito u post-ISAF razdoblju u Afganistanu i ne manje važnoj politici proširenja Saveza. U kontekstu razvoja zajedničkih obrambenih sposobnosti i doprinosu manjih zemalja članica NATO-a razgovaralo se i o konceptu vodeće nacije.

Identificirana su konkretna područja bilateralne obrambene suradnje, prije svega kroz aktivnosti koje izravno podupiru razvoj obrambenih sposobnosti, odnosno NATO Ciljeve sposobnosti koje su preuzele obje zemlje. Također, razmotrena je mogućnost da se određene aktivnosti i projekti provode multilateralno,  kroz inicijativu za Srednjoeuropsku obrambenu suradnju.

    Hrvatsko – mađarske bilateralne obrambene konzultacije

    Foto: J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-madarske-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_18062014_1.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-madarske-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_18062014_2.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-madarske-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_18062014_3.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-madarske-bilateralne-obrambene-konzultacije/pmo_18062014_4.JPG


Priopćenja