Hrvatsko-američke obrambene konzultacije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hr-usa_04052010_1_v.jpg

Uvodnim obraćanjem ministra obrane Branka Vukelića, u utorak 4. svibnja u Zagrebu započele su dvodnevne hrvatsko-američke bilateralne obrambene konzultacije.

Pozdravljajući američko izaslanstvo predvođeno Josephom McMillanom, glavnim zamjenikom pomoćnika ministra obrane SAD-a za međunarodna sigurnosna pitanja, a u kojem su među ostalim bili i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj NJ.E. James B. Foley i zapovjednik Nacionalne garde Minesote brigadni general Lary Shellito te suradnici, a s hrvatske strane državni tajnik Pjer Šimunović, zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Slavko Barić sa suradnicima, ministar Vukelić je istaknuo kako će i ove bilateralne obrambene konsultacije pridonijeti jačanju, širenju i produbljivanju suradnje dviju prijateljskih zemalja, na obostranu korist. Ministar Vukelić je podsjetio kako se bliska politička i obrambena suradnja počela izgrađivati još u združenim naporima izgradnje mira, sigurnosti i stabilnosti na jugoistoku Europe. «Ovom prigodom iskazujem zahvalnost Nacionalnoj gardi Minesote, jer je suradnja s njom i uz punu američku potporu, bila od velike važnosti osobito u provođenju obrambenih reformi», rekao je Vukelić. On je naglasio važnost sveobuhvatne američke pomoći, osobito one vezane za sudjelovanje u NATO-vođenim operacijama, kako kroz programe školovanja, strateškog transporta, opremanja, zajedničkih vježbi i združene obuke, pa do sudjelovanja u humanitarnim projektima i donacijama. Republika Hrvatska, naglasio je ministar Vukelić, iznimno cijeni američko ustupanje terenskih vozila s balističkom zaštitom i oklopnih vozila visoke prohodnosti, kao i ponudu za cijeli niz drugih vojnih sredstava za još uspješniju provedbu zadaća osobito u operaciji ISAF. Osobito je istaknuo zajednički hrvatsko-američki OMLT koji postiže značajne rezultate.
Republika Hrvatska, koja je navršila prvu godinu punopravnog članstva u NATO-u, zahvaljuje Sjedinjenim Američkim Državama na neprocjenjivoj političkoj potpori u ostvarivanju jednog od hrvatskih strateških ciljeva, rekao je Vukelić, istaknuvši kako i Hrvatska pruža punu potporu zemljama u susjedstvu na njihovom euroatlantskom putu.
Republika Hrvatska od 2003. godine sudjeluje u ISAF-u. Ove godine povećat ćemo naš kontingent za 7%, te ćemo u operaciju uputiti helikopterske, topničke i logističke instruktore i dva policijska OMLT-a. Time će, istaknuo je ministar obrane Vukelić ukupno četrdeset posto hrvatskog kontingenta  biti uključeno u obuku afganistanskih sigurnosnih snaga. Ove bilateralne obrambene konzultacije, slijedom dosadašnjih iskustava dovest će do daljnjeg proširenja suradnje, osobito u pitanjima sudjelovanja u operacijama.  
Obraćajući se nazočnima veleposlanik SAD-a u RH James B. Foley je istaknuo kako Sjedinjene Američke Države prepoznaju strateški značaj Republike Hrvatske, osobito za stabilnost u regiji, istaknuvši kako će i ove konzultacije dati novi kvalitetu našoj razvijenoj bilateralnoj suradnji.
Razvitak odnosa na obrambenom području utemeljen je na odličnim političkim odnosima, naglasio je Joseph McMillanom, glavni zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a, istaknuvši značaj suradnje Republike Hrvatske s Nacionalnom gardom Minesote.  Veze s Republikom Hrvatskom su duboke, a od 2003. godine, od uključivanja hrvatskih vojnika u ISAF američki zapovjednici bili su impresionirani profesionalnošću hrvatskih vojnika. Hrvatska daje veliki doprinos miru i stabilnosti ne samo u jugoistočnoj Europi, već i šire.

U sklopu bilateralne suradnje, vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Brendon McAloon svečano je bivšem vojnom izaslaniku RH u SAD-u brigadiru Damiru Terziću uručio medalju «Legion of Merit» za osobite zasluge za razvoj američko-hrvatskih odnosa.

    Hrvatsko-američke obrambene konzultacije

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_7.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_8.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_9.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-amerike-obrambene-konzultacije/hr-usa_04052010_12.jpg


Priopćenja