Hrvatsko- američki konvoj u Zagrebu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/konvoj_30102015_v.jpg
Foto: OSRH/ S. Brigljević

U zagrebačkoj vojarni Croatia danas je, 30. listopada 2015., održan zajednički taktičko-tehnički zbor bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i 173. zračno-desantnog brigadnog borbenog tima (173. Airborne Brigade Combat Team) Američke kopnene vojske (US Army).

Zbor s postrojavanjem pripadnika dviju vojski je održan povodom proputovanja američke postrojbe kroz Hrvatsku iz Litve prema  njihovoj bazi u Vicenzi u Italiji, te kao pokazatelj visoke razine bilateralne obrambene suradnje  i suradnje u okviru NATO-a dviju vojski i država.

Među predstavnicima MORH-a, OSRH-a i Veleposlanstva SAD u RH koji su prisustvovali TT zboru bili su i pomoćnik ministra obrane Zoran Drča, veleposlanica SAD u RH Julieta Valls Noyes, zamjenik načelnika GS OSRH general pukovnik Dragutin Repinc  te direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj.

Pomoćnik ministra obrane Zoran Drča je u kratkom obraćanju istaknuo da je današnji događaj bitan iz tri razloga: jasno pokazuje čvrste obrambene odnose između SAD i RH, savezničku koheziju i solidarnost unutar NATO-a te interoperabilnost oružanih snaga dviju država.

Veleposlanica  Valls Noyes Hrvatsku je nazvala bitnim saveznikom SAD-a, te istaknula da su vojne hodnje i druge vrste uvježbavanja vojnika vitalne za zajednički rad na sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti. Istaknula je i brojku od 70 manjih događaja i četiri velike vojne vježbe u kojima ove godine surađuju američki i hrvatski vojnici. 

General pukovnik Repinc  naglasio je važnost da se vojnici i na nižim, taktičkim razinama sastaju, razgovaraju i razmjenjuju iskustva. Nadamo se da će pripadnici 173. zračno-desantnog brigadnog borbenog tima imati priliku i vježbati s našim vojnicima, na Slunju ili negdje drugdje u Hrvatskoj ili u inozemstvu, rekao je general.

Američka postrojba je tijekom 2014. i 2015. godine aktivna u sklopu suradnje SAD-a sa saveznicima i partnerima na području istočne Europe, a u Litvi su se uvježbavali s tamošnjim oružanim snagama u sklopu operacije Atlantic Resolve. Prešavši litvansko-poljsku granicu 25. listopada krenuli su na put dugačak više od 2600 km. U Hrvatsku su stigli jučer, 29. listopada, i posjetili te prenoćili u vojarni GMTBR-e Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, da bi danas u jutarnjim satima zajedno s hrvatskim kolegama formirali kolonu vojnih vozila koja  se uputila prema Zagrebu i vojarni Croatia. Među vozilima OSRH isticala su se borbena oklopna vozila Patria AMV 8x8, te MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) vozila M-ATV i  MaxxPro, a među američkim višenamjenska vozila na kotačima HMMWV (Humvee).

    Hrvatsko- američki konvoj u Zagrebu

    Foto: MORH/ OSRH/ S. Brigljević

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6130.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6179.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6240.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6281.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6297.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6331.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6363.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6374.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6388.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6429.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6440.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6156.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/hrvatsko-americki-tt-zbor-u-vojarni-croatia/sbgs6175.jpg


Priopćenja