Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/03/psx_20210323_103537-1024x683.jpg
Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti | Foto: MORH/ J. Kopi

Stvorit ćemo organizaciju spremnu za proizvesti lidere za HV i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti, rekao je ministar obrane

Na sjednici Hrvatskog sabora koja je održana u petak, 26. ožujka 2021. godine donesen je Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Hrvatski sabor Zakon je donio sa 83 glasa za, 41 protiv te tri suzdržana.

Ministar obrane Mario Banožić na predstavljanju Konačnog prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, kazao je kako se njegovim donošenjem, nakon trideset godina od osnivanja Hrvatske vojske te nekoliko modela obrazovanja, postavljaju trajni okviri za obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezani sa sustavom domovinske sigurnosti, kao i okviri razvoja znanosti u tom području.

“U dijelu znanstvene djelatnosti Sveučilišta treba napomenuti da u Republici Hrvatskoj ne postoji ustanova koja se bavi znanstveno-istraživačkim radom u području vojnih znanosti te će ovo Sveučilište pružiti osnovu za razvoj vojnih znanosti odnosno upotpunit će nepostojanje ustanove za obrambena i strateška znanstvena istraživanja resora obrane, ali i drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti”, rekao je ministar obrane.

Ministar Banožić pritom je naglasio kako Sveučilište obrane i sigurnosti kao visokoškolska i istraživačka ustanova otvara mogućnost ravnopravnoga sudjelovanja u međunarodnim projektima obrambeno-znanstvenih istraživanja te razvoja zajedničkih vojnih obrazovnih kurikuluma što omogućuje i snažnu afirmaciju Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni.

“Jedan od ciljeva postavljenih u procesu osnivanja Sveučilišta obrane i sigurnosti je da se dugoročno omogući izdavanje potvrda i diploma koje se stječu u okviru vojnog obrazovnog sustava kao javnih isprava, a u potpori tranzicije vojnog osoblja za drugu karijeru nakon izlaska iz obrambenog sustava”, objasnio je ministar obrane i dodao kako je vojno obrazovanje zahtjevno i specifično područje koje pokriva širok spektar aktivnosti.

“Zajedničkim ćemo radom stvoriti organizaciju koja će biti spremna proizvesti lidere za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti”, zaključuje ministar obrane Mario Banožić i naglašava kako se u godini u kojoj obilježavamo 30 godina od osnivanja Hrvatske vojske, Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” postavljaju temelji iznimno važnog obrazovnog segmenta koji će, objašnjava Banožić, jamčiti održivost i kvalitetu osoblja u sustavu obrane i domovinske sigurnosti.

Objava Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja